2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ma van az ENSZ Statisztikai Világnapja

A statisztikai hivatalok világszerte rendezvényekkel ünnepelik a hivatalos statisztikák kiemelkedő szerepét és a nemzeti statisztikai rendszerek eredményeit. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Magyar Statisztikai Társaság, az MTA Statisztikai Bizottsága szervezett ünnepi konferenciát „A világ statisztikája – a statisztika világa” címmel ebből az alkalmából.

A latin állam szóra vezethető vissza a statisztika szó eredete, a tudomány célja évszázadokon át az adóbeszedés megalapozása volt. Az állami adatfelvétel a szakértők szerint a diktatúrákban is pontos, maximum az kérdés, hogy adott rendszer mihez kezd vele. Szóval a statisztika nem csal, nem hazudik, a statisztikusvicc mégis olyan a világban, mint nálunk a rendőrvicc.

Csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítok – mondta Churchill. Azaz pontosabban valószínűleg soha nem mondott ilyet [1], de mára világszerte milliók tudják így, anélkül, hogy az idézet forrását ismerné valaki. A legenda terjedéséhez valószínűleg hozzájárult, hogy a statisztikáról mindenütt terjednek hasonló, annak hazugságára vonatkozó viccek. A „rendőr, postás, vasutas” típusú kis hazugság, nagy hazugság, statisztika (angol változatban there are lies, damn lies and statictics), vagy éppen az, hogy a statisztika olyan mint a bikini, csak a lényeget takarja el,-írja az index.hu

A fenti humorbombákat a statisztikusok nem igazán kedvelik. Míg a viccek szerint ugyanis a számoknak ez a tudománya csalás és a hazugság terepe is lehet, művelői szerint még csak példákat is nehéz hozni a történelemből, ami ezt alátámasztaná. Soós Lőrinc, a KSH elnökhelyettese és Sugár András, a Corvinus Egyetem (Közgáz) statisztika tanszékének oktatója egyetértenek abban, hogy Magyarországon a legsötétebb ötvenes években sem volt jellemző a statisztikahamisítás, az adatok torzítása. Amiről inkább szó volt, az az adatok eltitkolása, azaz a valós számokat csak egy nagyon szűk kör ismerhette meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek