2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Mesemondó versenyre hív a könyvtár

Mátyás király Gömörben a címe annak a pályázatnak, melyet a József Attila Könyvtár hirdetett meg általános iskolás korú diákok számára. A megmérettetésre 2022. február 7-ig lehet jelentkezni. A szabadon választott Hunyadi Mátyásról szóló népmesét zsűri előtt február közepén mondják el a versenyzők.

A verseny hagyományosnak számít, hiszen a szervezők minden évben február középén Mátyás király születésének évfordulójához közeli időpontban tisztelegnek az Európában is híres uralkodó emléke előtt, akiknek dicső tetteit Kölcsey Ferenc is megidézi a Himnusz 3. versszakában: „S nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára.” Az igazságosnak nevezett uralkodó és a könyvtár kapcsolata elválaszthatatlan, hiszen a híres Bibliotheca Corviniana gyűjteményének töredékét a nagyközség is megcsodálhatta Mátyás halálának 500. évfordulóján, amikor az Országos Széchényi Könyvtár kiállításán ismerhették meg az érdeklődők a kultúrtörténeti jelentőséggel bíró díszes könyveket.

A népszerű Mesék Mátyás királyról című a televíziókban ma is látható rajzfilmsorozatnak is köszönhetően reneszánsz királyunkról sokaknak eszébe jutnak a népmesék, vagy éppen a mondák. Ajándékba száz botütés, Mátyás és a főbíró, A vadász és a huszár, valamint Mátyás király Jénében egyaránt térségünkhöz, a történelmi Gömör vármegyéhez kapcsolódó történetek. A versenyre nemcsak ezekkel a népmesékkel lehet nevezni, hiszen a Hunyadi Mátyásról szóló népmesék tárháza igazán bőséges, lehet miből válogatni a fiataloknak. A verseny részleteiről a József Attila Könyvtár facebook-oldalán tájékozódhatnak. Ugyanitt a könyvtár munkatársai segítenek a választásban is, Mátyáshoz kapcsolódó különböző online tartalmak megosztásával. Az „ifjú mesemondóknak” a kiválasztott szöveget 2022. február 7-ig kell eljuttatniuk a József Attila Könyvtárba. Ez történhet személyesen, postai úton (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 95.), vagy elektronikusan a jozsefkvt@rfmlib.hu. A jelentkezők két korosztályban versenyeznek: 1-4., valamint az 5-8. osztályosok kategóriájában. Az 1-3. helyezettek könyvjutalomban részesülnek. A mesemondó verseny döntőjét 2022. február 22-én, kedden 10 órától rendezik a József Attila Könyvtárban.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…