2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megújult környezetben várják a taktaszadai olvasókat

Megújult környezetben várják a taktaszadai olvasókat

A művelődési házban mostantól modern körülmények között kínálja szolgáltatásait a taktaszadai könyvtár. A Nemzeti Kulturális Alap 2.977.543 Ft-os támogatásából, valamint 330.838 Ft önkormányzati forrásból megvalósuló fejlesztés ünnepélyes átadóját 2022. március 24-én tartották.

A település életében mindig is fontos szerepet játszott a könyvtár, hiszen a helyi református lelkésznek köszönhetően már 1827-ben működött ilyen intézmény, majd a 20. században Orosz László vezetésével szerveződött a faluban a könyvtári élet. Mostantól a könyvtár két helyiségében új bútorzattal, informatikai eszközparkkal várja községben az olvasókat. Az ünnepségen Filep András, Taktaszada polgármestere kiemelte: fontos számukra a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez, amelynek keretében a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a szakmai, módszertani segítség mellett a könyvtári programokat is támogatja. A mostani fejlesztés fontos lépés a község életében, de keresik a pályázati lehetőségeket, hogy a kulturális és közösségi életet pezsgőbbé tegyék.

Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője beszédében Kodály Zoltánt idézte: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”  A politikus úgy fogalmazott, a hagyományainkat nemzedékről nemzedékre kell továbbadni, hiszen a magyaroknak ezen a téren küldetésük van. A most felújított könyvtár pedig abban segít, hogy az itt élők könnyebben hozzájussanak az információkhoz. Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója beszédében kiemelte: céljuk a könyvtári ellátás minőségének emelése. Külön öröm, hogy 2013-tól 90 településen újult meg a könyvtár. A megyei könyvtár vezetője átadta a község polgármesterének Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-díjas textil- és képzőművész grafikáját. A művész azzal a szándékkal adományozta meseillusztrációit a megyei feladatokat is ellátó könyvtárnak, hogy minden felújított kistelepülési szolgáltatóhely kapjon 1-1 darabot munkáiból. Az ünnepségen fellépett az Arany Páva díjas Taktaszadai Pávakör, a Kiss Kata zenekar, valamint Tóth Lizett, a Földes Ferenc Gimnázium tanulója. A rendezvényen köszöntötték a legifjabb beiratkozott olvasót Merva Milán Tibort, valamint a legaktívabb könyvtárhasználókat, Murányi Lajosnét és Kecskés Botondot is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek