2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megnyílt a Herkulestől a szolárpanelig című kiállításunk

Megnyílt a Herkulestől a szolárpanelig című kiállításunk

Megnyílt június 1-jén a Mezőgazdasági Múzeumban a Herkulestől a szolárpanelig című pazar órakiállítás Radvánszky Ferenc órásmester és -restaurátor gyűjteményéből, amelyet nemrég vásárolt meg az Iparművészeti Múzeum. Köszöntőt mondott Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója és Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója.

 

 

 

A kiállítást – amelynek Pandur Ildikó művészettörténész a kurátora – Becsei Áron órakészítő, gépészmérnök, a svájci Független Órakészítők Akadémiájának tagja nyitotta meg, és beszédet mondott Radvánszky Ferenc is.

MIT LEHET TUDNI A KIÁLLÍTÁSRÓL?

Az órák mekkájában, Svájcban tanulta a mesterséget Radvánszky Ferenc órásmester és -restaurátor. Nyelvtanulás címén dolgozott az ország német és a francia régióiban, munkát vállalt Angliában is, és ha kellett, vonatra pattant este 11-kor Zürichben, hogy reggel már a párizsi ócskapiacon kutasson a másoknak kacatot jelentő kincsek között. Saját üzletet nyitott a Zürichi-tó partján, amelyet akkor zárt be végleg, amikor kirabolták. Összepakolt, hogy hazaköltözzön, majd a 17-19. századból származó, antik kar-, zseb-, álló- és faliórákból álló gyűjteményét felajánlotta a budapesti Iparművészeti Múzeumnak kiállításra, amelyet nemrég pályázati pénzből a múzeum megvásárolt. Korábban a Nagytétényi Kastélyban lehetett megcsodálni a műtárgyakat, most egy kiállításra valót megnézhetnek Herkulestől a szolárpanelig – Órák az Iparművészeti Múzeum Radvánszky-gyűjteményéből címen a Mezőgazdasági Múzeumban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek