2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • KÜZDELEM A NEHÉZSÉGEK IDEJÉN – A HIT KIÁLLJA A PRÓBÁT

KÜZDELEM A NEHÉZSÉGEK IDEJÉN – A HIT KIÁLLJA A PRÓBÁT

A Mária Rádió felmérése hitről a háborús és gazdasági válság, valamint a Covid kapcsán

Világjárvány, háborús konfliktus, gazdasági válság – veszélyhelyzetek, amelyek az utóbbi időben gyökerestül felborították megszokott életvitelünket. A Mária Rádió hívők körében végzett, nem reprezentatív felmérése szerint az emberek többsége szorong, és tart a világban zajló eseményektől. A kérdőív tanulsága alapján a megkérdezettek fele úgy érzi, mindennek ellenére, vagy épp ezért erősödött az Istenbe vetett hite és többet imádkozik. A Mária Rádió közel 700 fő bevonásával végzett felmérésében utánajárt, hogyan segít a hit a megpróbáltatásokban.

„A személyes félelmek és szorongások mindannyiunk sajátja, azokat nehezen engedjük el. A Covid és a szomszédos háború ezt a belső rezgést nagyon felerősítette” – állítja Boros Zoltán, a Mária Rádió koordinátora.  A felmérés indító kérdése is erre reflektál: szorongott-e Ön az elmúlt időszakban valamely, a világban zajló eseménytől? A válaszadók közel 60%-a az orosz-ukrán háborút jelölte be válaszként, de a lecsengőben lévő COVID – járvány is hangsúlyosan szerepelt a válaszok között: a kitöltők egyharmada tart attól, hogy ő vagy családtagja megbetegszik.

 

A hit szembeszáll a nehézségekkel

Az Istennel való kapcsolat sok szempontból hatással lehet arra, ahogyan a világban zajló eseményekről gondolkodunk. A külső fenyegetettség érzése érthető módon szorongást vált ki az emberekből, mégis, a válaszadók közel kétharmada azt vallja, hogy hívőként, a hit segítségével könnyebben képes feldolgozni ezeket a veszélyhelyzeteket. A kérdésre, hogy miként befolyásolta a hitéletét a koronavírus – járvány okozta általános veszélyérzet, a válaszadók fele úgy nyilatkozott, hogy erősödött az Istenbe vetett hite.

A felmérés legfontosabb tanulsága, hogy a kérdőívet kitöltők szinte 100 százaléka érzi úgy, hogy igen, a hit segít megbirkózni a nehézségekkel, vígaszt és erőt nyújt. Elenyésző hányaduk gondolja úgy, hogy nem a hiten múlik, hogy megoldódik-e a probléma.

A Mária Rádió ott segít, ahol szükség van rá

A lelkierőnek nagy szerepe van a problémák megoldásában és a nehézségek átvészelésében. A felmérés eredményéből is kiderül, hogy a reményt, és hitet közvetítő online, élő Szentmisék és közösségi imák szerepe az elmúlt, járvánnyal sújtott időszakban felértékelődött. A válaszadók 40 százaléka a vallásos rádióműsorok hallgatásával éli meg könnyebben a nehézségeket.

„A Mária Rádió műsoraiban örök értékeket mutatunk be és adunk át hallgatóinknak, ezzel elősegítve lelki egyensúlyuk megtalálását. A világot sújtó járványra reagálva olyan műsort indítottunk, melyen keresztül az elszakított családtagok üzenhettek egymásnak, kölcsönösen megerősítve lelkiekben egymást és sorstársaikat.” – mondta Lukovits Milán atya, műsorigazgató

De a Mária Rádió önkéntesei más módon is segítettek: 5000 fülhallgatót juttattak el a magyar kórházakba, melyeket a fekvőbetegek között osztottak szét. Ezzel lehetővé téve számukra, hogy napközben vagy akár az éjszakai órákban úgy hallgathassák a Mária Rádió lélekemelő műsorait, hogy nem zavarják szobatársaikat.

Egy cseppnyi segítség

A Magyarországon 16 éve működő, kétezer fős önkéntes csapattal munkálkodó Mária Rádió küldetése a keresztény életszemlélet továbbadása, a hitélet megerősítése rádióműsorok és közösségi programok keretében. A szervezet önfenntartó: reklámbevételek nélkül és aktuálpolitikától mentesen, a hallgatók adományaiból működik, amelyek csak szűkösen fedezik önzetlen, szeretetből folytatott tevékenységük költségeit. Egy cseppnyi segítség elnevezésű kampányuk célja, hogy az 1% felajánlásokból származó bevétellel finanszírozni tudják a működési költségeket, de új adóberuházásokhoz, technika karbantartásához is fel tudják használni.

A személyi jövedelemadó bevallása során rendelkezhetünk adónk 1%-áról, legkésőbb május 20-áig.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek