2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Zene mindenkinek – a Titanicon is

A 2013. április 5-13. között zajló, 20 éves Titanicon idén is lesz zenei témájú filmeket bemutató válogatás. A Zene mindenkinek szekcióban hat dokufilmet, két játékfilmet és egy rövidfilmet vetítenek, melyek között lesz bevállalós zenészportré Adam Greenről, Grammy-díjas roadmovie a Mumford & Sons-szal, 62 évesen befutott soul énekes, izomsorvadással zenélő gitárfenomén, Pulp-doku, lemezbolt-történet, rock ’n’ roll svindli és Plan B bemutatkozó thrillerje.

Az Adam Green: Legyünk rosszak (How to Act Bad) Dima Dubson dokumentumfilmes bemutatkozása az Európában is egyre népszerűbb New York-i dalszerző, filmes rocksztárról. A bevállalós portré készítése során Dubson két évig szinte árnyékként követte barátját, Greent, akinek már a családi múltja is izgalmas, dédanyja például Kafka menyasszonya volt. A Bakelit (Vinyl) című vígjáték a brit Sara Sugarman negyedik játékfilmje, melyben egy kiégett ex-rocksztár régi zenésztársa temetésén összetalálkozik az egykori bandatagokkal, és újra elkezdenek játszani. A felvett anyag meglepően jól sikerül, de a zeneipar csak a fiatalokra vevő. Itt következik a nagy rock ’n’ roll svindli: úgy adják el a felvételt, mintha egy wales-i tinizenekaré lenne.

Az idei Grammy-n díjat nyert Big Easy Express egy dokumentumfilmes roadmovie, amely három indie folk zenekart – az Edward Sharpe and the Magnetic Zeros-t, az Old Crow Medicine Show-t és a brit Mumford & Sons-t – követi, akik a 2011-es Oaklandtól New Orleansig tartó turnéjukat egy régi vonaton teszik meg. Erre az útra még Woody Guthrie és John Steinbeck is büszke lenne. A film készítője a kliprendezőként (pl. Metallica, Oasis, The Black Eyed Peas) híressé vált Emmett Malloy. Poull Brien Charles Bradley: Soul of America című dokuja a 62 évesen befutott soul énekes életét mutatja be, akinek első albuma 2011-ben bekerült a Rolling Stone magazin top 50-es listájába. Bradley nagyon mélyről imdult: anyja kisgyerekként elhagyta, sokáig írástudatlan és hajléktalan volt, szeretett bátyját meggyilkolták s egy csaknem halálos betegséggel is meg kellett küzdenie.

A Plan B néven ismertté vált rapper és soul énekes, Ben Drew bemutatkozó thrillere, az iLL Mannors – Rázós környék több szálon futó megrázó dráma, melyben crackfüggő prosti, díler és ex-díler, szökésben lévő fiatal anya és modellkarrierről álmodó tini küzd a túlélésért London utcáin. A valós események ihlette kemény film hiteles képet fest a nagyvárosi bűnözés okairól és hatásairól.

A Jason Becker: Még élek (Jason Becker: Not Dead Yet) Jesse Vile dokumentumfilmje a gitárvirtuóz csodagyerekről, Jason Beckerről, aki öröklött izomsorvadásos betegségével küzd évtizedek óta, de a mai napig alkot: a szemei mozgatásával ír zenét. A film az emberi szellem erejének megindító példája. Eve Wood A ritmus diktál – a Pulp-sztori (The Beat is the Law: Fanfare to the Common People) című dokuja a sheffieldi zenei színtér történetét mutatja be a korai nyolcvanas évek poszt-punk mozgalmától a house-on át a britpopig. Láthatjuk a Pulp 1995-ös váratlan berobbanását is a Common People-lel, mikor is Glastonbury-ben az utolsó pillanatban ugrottak be egy kieső fellépő helyére.
A Graham Jones azonos című könyvén alapuló Az utolsó lemezbolt (Last Shop Standing), Pip Piper dokuja azt kutatja, hogy a hatvanas évek felfutása után mára miért zárt be közel kétezer ilyen üzlet Angliában. A mozi kísérőfilmje a Minor/Major: A TV on the Radio Tour-turnéfilm (Minor/Major: The TV on the Radio Tour Documentary) lesz, mely a TV on the Radio sikersztoriját ábrázolja.

Idén a Zöld sziget-válogatásban is látható egy zenés film. A Good Vibrations a radikális lázadó, Terri Holey történetét meséli el, aki nagyban hozzájárult a belfasti punk-rock létrejöttéhez az 1970-es évek konfliktusokkal terhelt időszakában. Az Északi fények-szekcióban szereplő finn Miss Blue Jeans pedig egyszerre a felnőtté válás története és az 1970-es évek punk és new wave korszakát bemutató mozi.

A közönség március 28. és április 4. között minden helyszínen kedvezményes, 900 Ft-os áron vásárolhat jegyeket elővételben, utána a teljes jegyár 1100 Ft lesz. A teljes program a titanicfilmfest.hu oldalon található.

Forrás: Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…