2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Zempléni Fesztivál – Több mint 20 helyszínen 35 program

Zempléni Fesztivál – Több mint 20 helyszínen 35 program

Több mint 20 helyszínen 35 programmal, köztük klasszikus koncertekkel, kiállításokkal, dzsesszestekkel, világ- és népzenei műsorokkal várják a vendégeket a szombat este kezdődő Zempléni Fesztiválon.

 

Eddig a fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekaré volt a „zárszó”, idén ez az együttes nyitja a kilencnapos sorozatot. Ez a koncert a sárospataki református templomban lesz, a szólista Varga Gábor klarinétművész – idézte fel a programmal kapcsolatban Turjányi Miklós fesztiváligazgató.

A záróhangversenyt ezúttal augusztus 19-én a Budafoki Dohnányi Zenekar adja Hollerung Gábor vezényletével: Händel A messiás című oratóriumát a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal szólaltatják meg, az énekes szólista Horváth Evelyn, Megyesi Schwartz Lúcia, Kálmán László és Kovács István lesz.

Fellép a Magyar Állami Népi Együttes is, amely a sátoraljaújhelyi városközpont szabadtéri színpadán Magyar rapszódia című műsorát adja elő. Az Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia című összeállítása egyben a 24. Zemplén Néptáncfesztivál nyitóeseménye. Kirándulókoncertek, kamara- és gasztronómiai programok fellépőiként köszönthetjük többek között, az Excanto Régizene Együttest, a Vujicsics Együttest, a Harmónia Gardent Szirtes Edina Mókussal, fellép az ugyancsak Junior Prima díjas In Medias Brass Quintet és a Heavy Brass Guys Tuba Quartet. Ritmus és melódia című műsorával a tokaji színház vendége lesz Szulák Andrea és a Stúdió 11, a Bohém Ragtime Band pedig Szerencsen koncertezik.

Sosztakovics, Weber, Mendelssohn és Paganini kamaraműveiből válogatott koncertjével a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Varga Gábor klarinétművész nyitja meg az rendezvényt, ezúttal sárospataki református templomban. Zárásként a bibliai gondolatokat zseniális érzékkel, monumentális tablók sorozataként megírt Händel-művet, a Messiást Hollerung Gábor vezényletével hallgathatja meg a fesztivál közönsége. A pódiuméneklés élvonalába tartozó szólisták: Horváth Evelin, Megyesi Schwartz Lúcia, Kálmán László és Kovács István, a komoly oratorikus előadási gyakorlattal rendelkező Budapesti Akadémiai Kórustársaság, valamint az utóbbi években jelentős hazai és nemzetközi sikereket arató Budafoki Dohnányi Zenekar alkotja az oratórium nívós előadógárdáját.

Bogányi Gergely, a világhírű zongoraművész, testvérével, a csellista Bogányi Tiborral meglepetéskoncertre készül Tokajban, kamarapartnerük Megyesi Schwartz Lúcia lesz. Tehetséges fiatal muzsikusok bemutatását mindig fontos feladatának tartja a fesztivál, a Junior Prima díjas Vámosi-Nagy Zsuzsanna és Szilágyi Kinga Katinka fuvola-hárfa estje a füzérradványi Károlyi-kastély programja lesz.

Irodalom és zene. A komáromi Jókai Színház nagyhatású Arany-estje a Magyar Nyelv Múzeumában, az Örkény művekből, az évfordulóra készült Egyperces évszázad című előadás Fehér Anna és Áron László közreműködésével pedig Sárospatakon, A Művelődés Házában várja a műfaj kedvelőit.

Erdőbényén, a Béres Pincészet székhelyén a Bor, mámor, Bénye elnevezésű rendezvénnyel együttműködve a Vujicsics Együttest mutatják be a közönségnek. Az éjszakai dzsesszprogramokban olyan muzsikus sztárok hallhatók, mint a Gyárfás Trió és Deseő Csaba, a sárospataki Grill Gödörben Oláh Kálmán zongorázik, Barcza Horváth József nagybőgőzik és Balázs Elemér dobol.

A Disznókő Pincészet Filagóriájában a Zeneakadémia fiatal tehetségeiből álló In Medias Brass rézfúvós együttes játszik. A Budafoki Dohnányi Zenekar budapesti sorozata, A megérthető zene Sárospatakon, a Művelődés Házában vendégszerepel: Oláh Kálmán és Hollerung Gábor együtt magyarázza el, mit és hogyan komponálna ma Bach. A fiatal közönségnek és a családoknak szól a Játsszunk Háry Jánost! című előadás, Kodály Zoltán daljátékának gyerekszínházi változata is. A nagy népszerűségnek örvendő Megérthető zene keretében Hollerung Gábor karmester, Oláh Kálmán jazz-zongorista társaságában a barokk zene jazzel való rendkívül izgalmas kapcsolatát boncolgatja majd. Oláh Kálmán triójával a jazz programokat is gazdagítja, amelyeket a Tátrai Trend, Deseő Csaba és a Gyárfás Trió neve is fémjelez.

A finisben egy operaelőadással is kiegészült a program: a nemzetközi Crescendo Nyári Akadémia növendékei Paolo Paroni olasz karmester vezényletével mutatják be Purcell Dido és Aeneas című operáját a sárospataki Rákóczi-vár udvarán.

A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 22 millió forintot nyert, ebből csupán 16 milliót kap meg az idén, 6 milliót csak 2013-ban. A szervezők az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri keretéből további 5 millió forinttal gazdálkodhatnak. A fesztivál teljes költségvetése 40 millió forint, a hiányzó pénzt kisebb támogatóktól gyűjtik össze és számítanak a jegybevételre.

„Kora tavasszal még úgy láttuk, 2012-ben nem lesz fesztivál, semmiféle forrásunk nem volt. Tudtuk, hogy ha kihagyunk egy évet, az a megszűnéssel csaknem egyenértékű. Szerencsénkre a hegyaljai borászatok és önkormányzatok mellénk álltak, így folytathattuk a szervezést” – emlékeztetett Turjányi Miklós fesztiváligazgató.

Sokszínű programokkal, változatos helyszínekkel, egyedi hangulattal augusztusban ismét várja visszatérő és új vendégeit a Zempléni Fesztivál.

Részletes információ a www.zemplenfestival.hu honlapon található.

– mti-richpoi-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek