2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Zempléni Fesztivál

augusztus 7-21.

Zempléni Fesztivál EXTRA

június 18-20.

 

 

 

Az észak-magyarországi régió egyedi hangulatú, kulturális–turisztikai–gasztronómiai eseménysorozata, a Zempléni Fesztivál idén a „Fesztiválok Évében”,  augusztus közepén két héten keresztül várja a látogatókat, változatos, minden korosztály számára érdekes programjaival. Az 1992-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar által, Sárospatakon és még három településen elindított művészeti fesztivált 2004 óta – a „tradíció és megújulás” jegyében – az Interkultur Hungária Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.

A Fesztiválszövetség 2009-ben lezajlott, a magyarországi fesztiválokat értékelő eljárásában „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény különleges vonzereje a műfaji és területi sokszínűség. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei koncertek, színházi-, táncos- és jazz estek, kirándulások, kiállítások várják a közönséget. A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak a legeldugottabb falvakig, várakig, vadászházakig, kis templomokig. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő települések is megmutathatják hagyományaikat, szokásaikat. A kulturális eseményekhez a táj jellegzetes ételeit, a híres tokaji borokat felvonultató gasztronómiai programok kapcsolódnak.

A szervezők a tavalyi esztendőhöz hasonlóan már június 18. és 20. között bepillantást engednek az augusztusi eseménysorozat kínálatába a Zempléni Fesztivál EXTRA hétvégén. Pénteken Jandó Jenő zongoraművész a Budafoki Dohnányi Zenekarral lép fel a tokaji Paulay Ede Színházban. Különleges élményt ígér a nemrégiben a Vatikánban koncertező Rajkó Zenekar egyházi hangversenye szombaton este, a sárospataki Vártemplomban. A református templom orgonáját Szotyori Nagy Gábor orgonaművész a vasárnap délelőtti istentisztelet keretében szólaltatja majd meg, délután Sátoraljaújhelyen a Makám Együttes játszik a gyerekeknek. A változatos programokat borkóstolók is kísérik.

A Zempléni Fesztivál szervezői a sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Zempléni Fesztivál EXTRA (június 18-20.) két fizetős koncertjének teljes bevételét – a helyi polgármesterekkel egyeztetve – felajánlják az árvízkárosultak részére!

Emellett az esemény főszponzora, az Antenna Hungária Zrt. 2.000.000 forintot utal át ugyanerre a célra.

Az augusztus 7-21-ig tartó Zempléni Fesztivál nyitánya a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenye, a világhírű hegedűművész Shlomo Mintz közreműködésével. A fesztivál nemzetközi és térségi együttműködéssel létrejövő, nagyszabású vállalkozásaként augusztus 14-én, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán Verdi: Requiem című oratóriumát hallgathatja meg a közönség. Az ismert magyar és külföldi szólisták, a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével megvalósuló produkcióban a nemzetközi összetételű World Festival Choir, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság mellett helyi kórusok is szerepelnek majd.

Nagyszerű színházi előadások várják a közönséget: Szacsvay László és Götz Anna főszereplésével a Seress Rezső életéről szóló zenés játékot Tokajban láthatják, a Kecskeméti Katona József Színház nagy sikerű Lili bárónő című operettelőadását Sátoraljaújhelyre hozza el a Fesztivál.

A Charlie Band szintén a tokaji színházban lép fel augusztus 14-én, és idén sem marad el a legjobb együttesek közreműködésével rendezett Zempléni Dixieland Blues és Jazz Nap a

sárospataki Szabadtéri Színpadon. A változatos jazzprogramok közül kiemelkedik a Szakcsi Gipsy Jazz és Roby Lakatos közös koncertje a tokaji Kossuth téren.

A Bolyki Brothers, Falusi Mariann, Szulák Andrea, Südi Iringó, a Kaláka Együttes, a Vám- és Pénzügyőrség Fúvós Zenekara, a Chameleon Big Band, valamint a magyar komoly- és könnyűzenei élet számos kiváló személyisége lép majd fel kamarakoncertek, kiránduló koncertek, gyermekprogramok, gasztronómiai estek szereplőjeként Erdőhorváti, Erdőbénye, Füzér, Füzérradvány, Hollóháza, Komlóska, Mád, Pusztafalu, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva helyszínein.

A fesztivált Várdai István gordonkaművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye zárja a sárospataki Református templomban.

A „Fesztiválok Évéhez” kapcsolódó új kezdeményezésként a két napon át tartó Zempléni Talentum Minifesztivál keretében tehetséges zempléni és Zemplén környéki fiatal művészek, együttesek, produkciók mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt.

A rendezvény főtámogatója immár 19 éve az Antenna Hungária Zrt., elismerve ezzel a fesztivál  sikerét, jelentőségét.

Számtalan médiatámogató és együttműködő partner mellett több éve segíti a fesztivál munkáját a Nemzeti Kulturális Alap, az Önkormányzati Minisztérium, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése, a Vendégváró programajánló és turisztikai honlap, az Unicredit Bank és a Synergon Informatika NYRT.

Támogatásuk nem csak a koncertek színvonalának, minőségének szól, hanem annak az egyedi hangulatnak, amely a szórakozáson és ismeretszerzésen túl a fesztivált jellemzi.  Az események változatossága biztosítja, hogy különböző érdeklődésű baráti társaságok, családok minden tagja megtalálja itt a számára érdekes programokat. A közös kirándulások, zenehallgatás, borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek, nagyon sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak.

A Zempléni Fesztivál sikere a támogatók, a szervezők és a helyi szervezetek, művelődési házak, önkormányzatok összefogásának köszönhető.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…