2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Weöres-jubileum – 100 év öröksége

Könyvbemutató 2013. április 10-én 17 órakor a Szatyor Galériában
Weöres Sándor idén nyáron ünnepelhetné születésének 100. évfordulóját. A gyermekköltészet megújítója új hangot talált, amin a művész, a felnőtt játszva adhatja át gondolatait, érzéseit a legkisebbeknek is. A leereszkedéstől mentes ritmusjátékok egyszerre tágítják a költészet és a hétköznapjaink határát is.

„Nem rejtőzöm – csak igazában nem vagyok” – írta Önarcképében. A képei és rímei mögötti szenvedély mentes a modern világ lüktetésétől. Békés, igyekvés-mentes hangulatot teremtenek a látszólag értelmetlen sorok is. „din don diridongó”. Ha pedig az olvasót egyszer magával ragadta ez a racionalitástól távoli világ, azt kívánja, bárcsak örökké ott maradhatna. A többi pedig „letye – petye – lepetye!”

A magyar irodalom legsokoldalúbb költője 100 éve született Szombathelyen. Az evangélikus neveltetésű, beteges kisfiú első publikációi már tinédzserévei elején megjelentek, és Babits figyelmét is kiérdemelték. Sikerei ellenére, formalizmusa olyannyira lázította a politikai megerősítésre éhes döntéshozókat, hogy nyelvi bravúrjait és holisztikus látásmódját (melyre nagy hatással volt Hamvas Béla és a keleti vallási hagyomány) kénytelen volt gyermekversekben kibontakoztatni. Alkotásaira épp ezért fokozottan igaz, hogy gyermekeknek szól, de nem csak gyermekekhez szól.  Művei napjainkban is időszerűek, valamennyiünket átitatnak nyelvünk gazdagságával, szépségével, dallamosságával.

Az emlékév alkalmából a Holnap Kiadó két különleges kötettel készül a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A szerkesztők Weöres Sándor legszebb gyermekverseiből válogattak, amelyben a legismertebbektől a kevésbé felfedezett darabokig, az óvodásoktól az iskolásokig mindenki találhat kedvére való költeményt. A duplakiadásba a szerdai bemutatón Lázár Balázs és Tallián Mariann színészházaspár közreműködésével adnak betekintést a Holnap Kiadó munkatársai.

A kötetek igazi különlegessége, hogy ugyanazt a szöveget két tehetséges fiatal illusztrálja, akik teljesen más oldalról jelenítik meg a Weöres Sándor műveinek hangulatát. Domján-Udvardy Melinda és a szerb származású Igor Lazin rajzai kecsessé és nőiesen finommá, ugyanakkor elevenné és maivá varázsolják ezt a két valóban nem mindennapi könyvet.

Az ingyenes könyvbemutatóra a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Szatyor Galériába (XI. kerület, Bartók Béla út 36.), ahol a látogatók a két kötetet egy áráért is megvásárolhatják.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum