2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vöröskereszt világnapja a Ferencziben

A világ első katonakórházát 1849-ben, a szabadságharc idején Kossuth Lajos legfiatalabb húga szervezte meg. A 200 éve született Kossuth Zsuzsanna emlékére a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete és a Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma szobrot avattak a Magyar Vöröskereszt és Vörös Félhold Világnapján, május 8-án.

Ezen a napon született 1828-ban Henri Dunant, a Nemzetközi Vöröskereszt alapítója.  A Vöröskereszt mozgalom célkitűzései megalapítása óta nem változtak: az emberiesség, pártatlanság, függetlenség és önkéntesség ma is meghatározó alapelvei a szervezetnek.

Az idei világnapi ünnepség Miskolcon rendhagyó volt, a Magyar Vöröskereszt Észak-magyarországi régiójának igazgatóságai közösen emlékeztek. Becsatlakozott az ünneplésbe a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma is. A szépen megkomponált ünnepséget Grubert Roland, a BAZ Megyei Vöröskereszt vezetője vezényelte végig, akit az ünnepség végén a Ferenczi díjjal jutalmazott a szakgimnázium vezetése.

A Szervezettel együtt szobrot állítottak Kossuth Zsuzsannának, akinek élete a haza és emberszeretet, valamint a szenvedők iránti önfeláldozás csodálatos példája. A szép terrakotta szobor Zielinski Tibor művész munkája.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta, hogy Magyarországon, illetve a térségben a szociális segítségnyújtásnak is nagy szerepe van a Vöröskereszt tevékenységében, ebben különbözik e Nyugat -Európai szervezetektől.

Miskolc város jegyzője Alakszai Zoltán a miskolci ünnepségen azt mondta, hogy ha azt kívánnám, hogy „Ne legyen szükség az Önök munkájára, akkor nem mondanék igazat. Igenis segítsék, szolgálják tovább a rászorultakat.”

A Vöröskereszt világnapján Scmittné Makray Katalin olimpikon,  Kossuth Zsuzsannáról emlékezett.

Az ünnepségen kitüntetéseket adtak át azoknak a B.-A.-Z. megyei, Heves megyei és Nógrád megyei segítőknek, támogatóknak, munkatársaknak, akik évek óta kitartóan részt vesznek a szervezet humanitárius tevékenységében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek