2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vonnegut szülinapi ajándéka

A legendás amerikai író, Kurt Vonnegut saját, ötvenedik szülinapi ajándékának szánta a Bajnokok Reggelije című illusztrációkkal gazdagított könyvét.

Aki már tartott kezében egy Vonnegut-könyvet, ismerősnek fogja találni az író humorát, és jellegzetes stílusát, így a regény nem fog azoknak csalódást okozni, akik egy keserű humorral teli társadalomkritikára és szatírára számítanak a világról, és Amerikáról. Sok olvasó eddig azt gondolta, hogy a Macskabölcső vagy Az Ötös számú vágóhíd a kedvenc Vonnegut könyve; A Bajnokok Reggelije után ezt érdemes lesz megfontolni.

Háború, rasszizmus, politika, siker, környezetszennyezés; csak néhány a Vonnegut által górcső alá vett témák közül. A könyv elolvasása után az olvasó garantáltan máshogy gondol majd a világra, de akár még az életére is; ez a „vonnegutizmus“ szerethető mellékhatása. Üljön le és kapcsolja ki a telefonját. Ez a könyv nem egy bugyuta limonádé; egyszerre fogja megindítani, és elgondolkodtatni, és higgye el, Vonnegut érdemes lesz arra a néhány órára az életéből.

A Bajnokok Reggelije egy könyv, amely egyszerre nevettető, és megrázó. A regény nem mentes a már jól ismert ismétlődő vonneguti szófordulatoktól, (melyre emlékezhetnek azok akik elolvasták Az ötös számú vágóhídat), az író lényegretörő stílusától, ‚,és így tovább“. Az olvasók, csak úgy, mint maga Vonnegut is, Kilgore Trouttal, a Vonnegut-könyvekből már jól ismert scifiíróval találkoznak, mely érdekes, és már jól ismert írói fogás.

Vonnegut, ahogy a könyv elején említést tesz, meg akarja magát szabadítani gondolatait a sok szeméttől; így válik a Bajnokok reggelije egy abszurd, mégis szórakoztató széleskörű társadalomkritikává: ,,azt hiszem, megpróbálok kisöpörni a fejemből minden benne lévő kacatot – a segglukakat, a zászlókat, a bugyikat. Bizony – ebben a könyvben bugyiról is van kép“. Igen, Vonnegut humoros rajzai felüdülést ígérnek a könyv olvasása közben, és sokszor könnyedebbé teszik a komoly témák feldolgozását (amihez természetesen Vonnegut szarkazmusa is hozzájárul).

Nagyszerű bevezető olvasmány azoknak, akik eddig még nem találkoztakVonnegut kíméletlen őszinteségével, és híres fekete humorával. Vonnegut az egyik legjelentősebb huszadik századi amerikai író, és mivel aktualitásából nem veszített az évek során, stílusa pedig – nem túlzás kimondani – örök, nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk: biztos, hogy még sok generáció fog felnőni a könyveit olvasva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek