2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Világsztárok Balettgála a Magyar Állami Operaházban

Világsztárok Balettgála a Magyar Állami Operaházban

Nemcsak az Ybl-palota, hanem a Magyar Állami Operaház (MÁO) balettegyüttese is 125 éves az idén – ebből az alkalomból a Világsztárok Balettgála alapítói és a dalszínház közösen szerveznek ünnepi estet. A gálaesetet szeptember 19-én láthatja a közönség, a műsort előtte Pozsonyban is bemutatják. A Pongor Ildikó és Keveházi Gábor által vezetett közös művészeti bizottság előzetes tervei szerint a közönség többek között láthatja majd a szentpétervári Marinszkij és Mihajlovszki színházak legkiválóbb szólistáit – például Faruk Ruzimatovot -, továbbá a Bécsi Operaház, a Staatsballet Berlin, az Opera de Paris, az amszterdami Holland Nemzeti Balett, valamint a pekingi Kínai Nemzeti Balett művészeit.
 
A Magyar Nemzeti Balett két Balanchine-darabbal – az örökzöld Concerto Barocco felújításával és a Who cares? részleteinek előadásával – járul hozzá a kettős célú est művészi programjához. Egy kubai pár is jelentkezett a gálára, őket azonban nem engedték el hazájukból – mondta el Keveházi Gábor.

Az estre számos külföldi és hazai vendéget várnak: köztük a társulat korábbi igazgatóit, Kossuth-díjas művészeit, nagyobb magyar balett-társulatok, táncszínházak, intézmények vezetőit.

A gála kísérő rendezvényének (a vacsorának) a bevétele ezúttal a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány javát szolgálja. Keveházi Gábor azt válaszolta az MTI kérdésére, hogy az alapítványi pénzeket arra használják, hogy a fiatal koreográfusoknak bemutatkozási lehetőséget teremtsenek.

Szuhay Lajos, a sztárgála szervezője kiemelte: a kettős évforduló is indokolta, hogy a XVII. Világsztárok Balettgálát a dalszínházzal közösen rendezzék, megjegyezte: a mostani gazdasági helyzetben ilyen nagyszabású estet tető alá hozni valószínűleg nehezen ment volna egyedül.

A Nemzeti Színházban az Ybl-palota felépítése előtt már működött táncegyüttes, de a valódi társulat története 1884-től, a dalszínház megnyitásának évétől számítódik. Az együttes első magántáncosnője Coppini Zsófia volt. Férfi magántáncos csupán egy volt, Pini Henrik, a balettkar pedig, amelyet Campilli Frigyes irányított, összesen hatvan főt számlált.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek