2024. 07. 28. vasárnap

Szabolcs
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • VIII. Kárpát-medence Ásvány- és Gyógyvizei Konferencia

VIII. Kárpát-medence Ásvány- és Gyógyvizei Konferencia

Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence Ásvány- és Gyógyvizei Konferenciát a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és társszervezői augusztus 31. és szeptember 2. között, ezúttal Egerszalókon. Hiánypótló fórum a Kárpát-medence Ásvány- és Gyógyvizei című nemzetközi konferencia a magyarországi ásvány- és gyógyvízkutatás, -felhasználás és -védelem területén a gyakorló szakemberek számára. A résztvevők – akik egyebek mellett az ásványvizek kutatására, hasznosítására és védelmére vonatkozó legújabb eredményekről és a fejlődési irányokról is beszámolnak − szakmai munkáját az előadások és konzultációk mellett cégismertetők és egy tanulmányút is segíti.

A rendezvény keretében emlékeznek meg a szervezők arról, hogy 125 éve született Pávai Vajna Ferenc és Vendl Aladár, 90 éve javasolt Schréter Zoltán termálkarsztos védőterületet Egerben és 50 éve találtak termálkarsztvizet Egerszalókon.

Itt köszöntik ugyanakkor Dr. Lénárt László hidrogeológust 60. születésnapja alkalmából. A Környezetgazdálkodási Intézet egyetemi docense a tanszék megalakulásától kezdve a Hidrogeológiai-Mérnökgeológiai Tanszéken dolgozik, nevéhez fűződik a Bükki Karsztvízészlelő Rendszer kialakítása, és immár évtizedek óta történő folyamatos működtetése a hidrogeológiai észlelés érdekében. A szakmai közélet aktív szereplője, aki tevékenyen dolgozik a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatban és a Magyarhoni Földtani Társulatban, évekig vezető tisztségeket is vállalva. Jelenleg a Magyar Hidrológiai Társaság Hidrogeológiai Szakosztályának elnökeként lát el fontos szakmai megbízást.

A konferencia célcsoportja elsősorban azon hazai, kárpát-medencei és európai szakemberek köre, akik a felszín alatti vízkészletekkel, ásvány- és gyógyvíz-előfordulásokkal, azok kutatásával, termelésével, hasznosításával és védelmével foglalkoznak. A résztvevők között hatósági személyek, törvényalkotók, tudományos és műszaki kutatók, valamint alkalmazó szakemberek szerepelnek, de a hallgatókat és doktoranduszokat is várják a szervezők.

A konferencia szeretné összekötni (és a későbbiekben közérthetően tolmácsolni) a térben egymástól távoli Bükk-vidék termálkarsztvizének és a terápiás képességű barlangjainak rekreációs, valamint részben gyógyító lehetőségeit a Hargita-térség hideg borvizeinek, sós forrásainak, mofettáinak terápiás potenciáljával, miközben a nyugtató táj szépségeit is meg lehet csodálni kikapcsolódásként.

Kitűnő lehetőséget biztosít az Egyetemi Kutatás Fejlesztési pályázat, a TÁMOP-4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001 jelű projekt részeként  – az Új-Magyarország Fejlesztési Terv keretében – az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló, Vízkészlet gazdálkodás keretében végzett kutatások eredményeinek széles körű bemutatására.

A konferencia fővédnökeként Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megnyitó köszöntőt mond és részt vesz a konferencia plenáris ülésén.

A konferencia multidiszciplináris jellegét jól tükrözi, hogy a főszervező Műszaki Földtudományi Kar mellett, a Gazdaságtudományi Kar és az Egészségügyi Kar is képviselteti magát előadásokkal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek