2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

VII. Miskolc Város Ifjú Szónoka

VII. Miskolc Város Ifjú Szónoka verseny lesz december 12-én a Városháza Dísztermében. A verseny Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara (ME-ÁJK) szervezésében kerül megrendezésre megyénk – többségében – végzős középiskolai tanulóinak részére.

A verseny célja az anyanyelvi műveltség és a szónoki képességek fejlesztése, továbbá felkészítés az esetleges közéleti szerepvállalásra.

Az idei verseny témája: „Egy kincse van minden nemzetnek adva Míg azt megőrzi híven, addig él. E kincs neve: az édes anyanyelv”… (Jókai Mór). A versenyfeladatról 4 perces, szabadon előadott beszédet kell tartani, amely kapcsán a Zsűri értékelni fogja, ha a beszéd tartalmához a diákok valamilyen helyi kötődést (Miskolc, mint megyeszékhely) is tudnak kapcsolni. A beszédeket alapvetően négy szempont alapján bírálják el: a tiszta, magyar beszéd, a beszéd megfelelő tagolása, a logikus érvelés, és a meggyőző előadásmód; természetesen e négy értékelési szemponton túl fontos szerepet kap az elbírálás során az összhatás is.
Új elemként az idei versenyen a helyszínen kiosztott témából kell 2-3 perces rögtönzött beszédet tartani.

Az idei versenyre 12 (nem csak végzős!) diák jelentkezett; zömében a városból (Andrássy, Fényi, Földes, Kandó), de a megye más részeiből is (Irinyi János Református Szakközépiskola, V. István Szakközépiskola és Gimnázium).

A szónokverseny díjai:
1. Az első helyezett versenyző egy évig használhatja a `Miskolc Város Ifjú Szónoka´ kitüntető címet.
2. Miskolc város díjai.
3. A miskolci jogi kar részéről: egyrészt 1 db 100 000 Ft értékű Primus Ösztöndíj,  másrészt a helyezettek és tanáraik részére értékes retorikaelméleti művek.
4. A verseny győztese vehet részt városunk képviseletében a novemberben Budapesten megrendezésre kerülő, XVII. Országos Kossuth-szónokversenyen; a versenyen arra alkalmasnak ítélt versenyzők felkérést kapnak Miskolc város ünnepi rendezvényein szónoki beszédek előadására.
5. Különdíjak: „Bárczi Géza” Kiejtési Alapítvány által felajánlott díj a legszebben, a legtisztább kiejtéssel beszélő versenyzőnek; „Kossuth Szövetség” különdíja a legszebb stílusban beszélő versenyző részére.

A verseny zsűrije:
Elnök: Dr. Koltói Ádám docens, az  Országos Kossuth Lajos Szónokverseny zsűrijének állandó tagja
Szavazati joggal rendelkező 4 tagja:
dr. Csák Csilla, a jogi kar dékán-helyettese
Óvári Zsuzsanna főosztályvezető – PH Humán Főosztály
Solymosiné dr. Csögör Réka – PH humán stratégiai referens
dr. Szitás Benedek, a jogi kar retorika tanára
Tanácskozási joggal rendelkező tagok:
Buvári Márta, a „Bárczi Géza” Kiejtési Alapítvány alapító kuratóriumi tagja
Gavlik István, a „Kossuth Szövetség” örökös, tiszteletbeli elnöke    

A Szervezők tisztelettel kérik a Sajtó képviselőit, hogy a diákokat, lévén még gyakorlatlan közéleti szereplők, a verseny során – különösen a beszédük közben – lehetőleg ne zavarják, velük riportokat, fényképeket lehetőleg még a verseny előtt, vagy azt követően készítsenek.

A verseny nyilvános, a Szervezők minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek