2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Veszett fejsze – bemutató a Miskolci Nemzeti Színházban

Veszett fejsze – bemutató a Miskolci Nemzeti Színházban

Idei utolsó kamaraszínházi bemutatójára készül a Miskolci Nemzeti Színház. Michael Frayn darabját a Mohácsi testvérek átiratában állítja színpadra Béres Attila rendező.

„Kérdés:
Ha keressük a veszett fejsze nyelét, valójában mit keresünk?
Válasz:
A szólás maga azt jelenti, hogy a lényeg odavan, már nem tudunk mit tenni. Olyankor megbánjuk vagy átértékeljük a történteket. Lehet tanulni belőle, de ami megtörtént, azt legjobb elfogadni. Úgyis minden a mi javunkat szolgálja.”
www.kerdesem.hu

Március 21-én mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház Michael Frayn Veszett fejsze című bohózatát Mohácsi János és Mohácsi István átiratában. A darabot – eredeti címén: Noises Off, ismert magyar címein: Ugyanaz hátulról, Még egyszer hátulról, Függöny fel! – 1982-ben Londonban az év legjobb vígjátékának választották. A világszerte nagy sikerrel játszott szöveget 2005-ös kaposvári bemutatójukhoz „magyarították” a Mohácsi testvérek, ezt a változatot állítja színpadra Miskolcon Béres Attila rendező.

A Veszett fejszében egy vidéki színtársulat a Szopottgombóc című bohóság premierjére készül. A három felvonás során a Szopottgombócnak ugyanazt a jelenetét láthatjuk háromszor egymás után. Először elölről, az egyik főpróbába bepillantva, másodszor hátulról, a színfalak mögül a bemutató estéjén, és végül megint elölről, a 69. előadáson. A színházban folyó munkát ezalatt szerelmek, megcsalások, félreértések bonyolítják, miközben az amúgy sem túl színvonalas produkció darabjaira hull, a színpadon pedig eluralkodik a káosz és a szakmaiatlanság. A színház a színházban formát kihasználva a darab nem kevés iróniával mutatja be azt a helyzetet, amikor egy társulat munkájából épp a lényeg, a játék öröme tűnik el, a gépezet viszont tovább működik, mert működnie kell.

A Veszett fejszében a nézők látni fogják, hogy mi történhet egy előadással, ha nincs becsülettel megírva, megrendezve és eljátszva – mondja Béres Attila. – Tulajdonképpen beláthatnak abba, ami a színpadon zajlik előadás közben a takarásban, az ügyelőpultnál, a díszletek mögött. Kicsit bepillanthatnak a színház belső életébe, nyilván a vígjátéki formához szükséges, olykor végletesen eltúlzott szituációkon keresztül. És mivel ez egy nagyon rafináltan megírt bohózat, nem csak arról szól, hogy a színészek bohémek és a színház őrültekháza, hanem arról is, hogy a rossz színház pusztító. Annak is, aki nézi, és annak is, aki csinálja. Közben persze nagyon vicces helyzetek adódnak, és a miskolci színészek hatalmas koncentrációval kell, hogy dolgozzanak, mert a könnyed komédiázás komoly fizikai megterhelést is jelent. Úgy kell szétesnie a színpadon látott előadáson belüli előadásnak, hogy minden ajtócsukódás, minden végszó, minden „hiba” másodpercre pontosan történjen, mert különben borul az egész rendszer. Tiszta matematika.

Michael Frayn 1933-ban született Londonban. Pályája elején az Observer és a Guardian újságírójaként dolgozott. A hatvanas évektől publikál regényeket. Drámáit világszerte bemutatták, mindkét irodalmi műfajban számos díjat tudhat magáénak. Forgatókönyvíróként és fordítóként is sikeres életmű áll mögötte, főként Csehov és Tolsztoj műveit ültette át angol nyelvre.
Noises Off című darabját többek között játszotta a József Attila Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Győri Nemzeti Színház. Az Újszínház 2004-es bemutatóját Jiří Menzel állította színpadra. 1992-ben film is készült a vígjátékból, Michael Caine-nel a főszerepben.

MICHAEL FRAYN: VESZETT FEJSZE
Vígjáték 3 felvonásban

Szereplők:
Móni: Ullmann Mónika
Dezső: Szegedi Dezső Jászai díjas
Gyurma: Gyuriska János
Zajzi: Zayzon Zsolt
Fruzsi: Märcz Fruzsina
Guszti: Molnár Gusztáv
Dóri: Jancsó Dóra
Sári: Bohoczki Sára
Frici: Fritz Attila
Szatyi: Szatmári György
Fabók Mariann: Fabók Mariann

Díszlet: Horesnyi Balázs Jászai díjas
Jelmez: Bozóki Mara
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Súgó: Fekete Zsolt
Ügyelő: Lichtenstein Pál
Rendezőasszisztens: Sipos Richárd
Rendező: Béres Attila

A szereplők egy darabot adnak elő háromszor egymás után, melynek címe:

A SZOPOTTGOMBÓC

Szereplők:
Mrs. Clackett – Ullmann Móni
Roger – Zayzon Zsolt
Vicki – Märcz Fruzsi
Philip – Molnár Guszti
Flavia – Jancsó Dóri
Betörő – Szegedi Dezső

Rendező, díszlet- és jelmeztervező: Gyuriska János “Gyurma”
Asszisztens: Bohoczki Sára “Sári”
Ügyelő: Szatmári György “Szatyi”
Súgó: Fabók Mariann “Fabók Mariann”
Kellékes: Fritz Attila “Frici”

„Ajtók, szardíniák. Bejössz, kimész. Behozod a szardíniát, kiviszed a szardíniát. Mondat fönn, poén lenn. Ennyi. Ez a bohózat. Ez a színház. És – ez az élet. Hét szerep, hét ajtó, és hét tányér szardínia.”

Bemutató: 2014. március 21., 19 óra, Kamaraszínház

A szerző engedélyét a United Agents LLP. és a Hofra Kft. közvetítette.
A fotót Lipták Ágnes készítette tavaly évad végén. Illusztráció a
készülő előadáshoz. A fotón: Jancsó Dóra, Fabók Mariann és Märcz
Fruzsina

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek