2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
ver

Versszínház a Szabadegyetemen

ver

Versszínház a Szabadegyetemen

2015. március 03., Budapest – Tavasszal páratlan előadássorozatot láthat a József Attila Szabadegyetem közönsége. Turek Miklós Versszínházának az elmúlt 10 év során nem csak az országot, de a külföldi, sőt tengerentúli magyar közösségeket is meghódította.

A Versszínház™ tavaly ünnepelte fennállása 10. évfordulóját, ám az ünneplés hevében máris egy egészen új vállalkozás megvalósításán kezdtek dolgozni az alkotóműhely művészei: fel kellett nőniük ahhoz, hogy „szabadegyetemi előadókká” válnak.

„Voltam már „előadó-tananyag” reklámszakembereknek tartott prezentációs kurzuson, a Corvinus Egyetem és a BGF is meghívott már óráira és most ebben a József Attila nevével fémjelzett, kulturális sorozatban tarthatok előadásokat. Ez hatalmas megtiszteltetés” – vallja Turek Miklós, aki új műfajt teremtett. „Külön öröm, hogy az előadások itt, a Nemzeti Múzeum oldalában is, Nágel Kornél kiállításaival kerülnek színre, így lesz egésszé irodalom, színház és képzőművészet – ezért kezdtünk bele jó 10 éve.”
 
A Petőfiről szóló előadással mutatkozik majd be a Versszínház a Szabadegyetemen azzal a céllal, hogy megmutassa a költőt, akinek életútja éppoly rövid, mint amilyen sokszínű. Volt Ő katona, színész, hősszerelmes, költő és szabadságharcos is. v 2Huszonhét esztendő munkájával egyetemes értékű életművet hagyott az utókorra. Gondolataival és dilemmáival megváltoztatta a magyar irodalmat. A Szőlőszem című Versszínházi előadásból egy filozófiai magasságokban gondolkodó fiatalember portréja rajzolódik ki.

A folytatásban a Kosbor Együttessel és Nágel Kornél képzőművésszel is találkozik majd a közönség. Előbb a verszenei Pilinszky-előadáson, majd József Attila, végül pedig Faludy György gondolatai által inspirált esteken élhetik át újra, milyen volt a XX. században Magyarországon, vagy legalább lélekben Magyarországon élni és szeretni.

„Szeretem a kihívásokat. Felléptünk már – a sztenderd helyszíneken kívül – barlangban, templomokban, tornatermekben,  sörsátorban, londoni pub-ban,  nagykövetségeken,  a Parlamentben, a Nemzeti Színházban, a MÜPA-ban, a Lánc hídon és most „egyetemi tananyag” leszünk!” – meséli mosolyogva a színház megálmodója és vezetője Turek Miklós színművész.

 

v 3

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek