2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Versszínház a Corvinuson

Köszöntő Krencsey Marianne 80. születésnapjára

2011. május 11., Budapest – A Budapesti Corvinus Egyetem meghívására a Versszínház a Suliban programmal búcsúztatták a szorgalmi időszakot a leendő közgazdászok. A Faludy György életéről szóló előadás díszvendége Krencsey Marianne volt, akit Turek Miklós virágcsokorral köszöntött fel 80. születésnapja alkalmából.

 

Az ötvenes és hatvanas évek magyar filmcsillaga, a Liliomfi főszereplője Krencsey Marianne karrierjét a Közgáz oktatói és Turek Miklós is felelevenítette a fiatalok számára. A nagy szeretettől meghatódott színésznőt több szál is köti Faludyhoz és a Versszínházhoz. Emigrációja alatt a költő hosszú ideig lakott Marianne-nál az Egyesült Államokban, aki a Versszínház 2008-as amerikai körútján jelenlétével és közreműködésével is megtisztelte valamennyi észak-amerikai előadást. A New Yorkban élő művésznő, így nyilatkozott az előadásról:

„Turek Miklós hatalmas munkával, nagy szeretettel és hozzáértéssel elkészített előadása minden várakozást felülmúlt. Sok jó előadást láttam 40 éven át, sok Faludy esten vettem részt 1968 óta, legalább egyet minden esztendőben, de ilyen mélyen megrázó, a költőfejedelem szavaihoz hű, művészi előadást még nem volt alkalmam élvezni. Mindenkinek ajánlom – aki teheti, nézze meg ezt az előadást, mert amíg ilyen művészek teremnek Magyarországon, addig nincs veszve a magyar nyelv, a magyar irodalom és színjátszás.”

Turek 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. A Versszínház az elmúlt hét év során egy négyrészes előadássorozattá bővült: Faludy György mellett József Attila, Radnóti Miklós és Petőfi Sándor szerepel a repertoárban. Turek Miklós Versszínháza a négy klasszikus költő verseivel mutatja be a szerzők korának érzéseit, történelmi folyamatait és a művészek életét. A Németországot, Kanadát és az Egyesült Államokat is megjárt produkciók több mint 120 alkalommal kerültek eddig színpadra.

Az ismeretterjesztő produkció szemléletformáló erejét már a közoktatás is felfedezte. Az előadásokban a diákok számára megelevenedik mindaz, amiről tanulnak, így mára állandó vendégei az iskolák irodalom- és történelmóráinak. Az elmúlt négy év során vidéken és Budapesten is számos gimnázium hívta meg a Versszínház a Suliban produkciót, ám ez volt az első alkalom, amikor egy egyetem, ráadásul egy gazdasági témájú intézmény is a Versszínházhoz fordult.

A Versszínház idényzáró előadásaira június 17-én a Szerb Színházban (Rímes világnéző Faludy Györggyel), illetve június 18-án a Pilvaxban (A Szőlőszem – Petőfi életéről és költészetéről) kerül sor.

 

 

 

Turek Miklós: Turek Miklós a Színház- és Filmművészeti Egyetemen töltött évek után egyszerre dolgozott színi társulatokban és filmforgatásokon. A színészélet már fiatalon legendás szerepekkel kínálta meg: Agárdi Péter lovag (Heltai Jenő: Néma levente), Tusenbach báró (Csehov: Három nővér), John Buchanan (Tennessee Williams: Nyár és füst), Jerry (Harold Pinter: Árulás), Algernon (Oscar Wilde: Bumbury). A Madách és a Vígszínházban, valamint a Győri és a Tatabányai Színházban is népszerű művész együtt forgatott Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Ragályi Elemérrel, Bujtor Istvánnal, Herendi Gáborral és Goda Krisztával is.

Turek Miklós 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló első önálló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. Programja időközben egy négyrészes versszínházi előadássorozattá bővült (Faludy György, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor), melyekből a költők versein keresztül az életük is a közönség elé tárul.

 

Versszínház: A Versszínház a költészet és a színművészet határvidékén született különleges kompozíció, amely nem egyenlő a hagyományos pódiumelőadással. A dramaturgiát az élet, a szövegkönyvet pedig maga a költő írta. Amiként egy vers a pillanatok impressziója, úgy a Versszínház láncra fűzi a költő életének valamennyi fontos és jelképes állomását, hogy a néző teljes képet kapjon a történelmi korról, a személyes drámákról és magáról a sorok írójáról is.

 

Magyarországi Szerb Színház: Tizennyolcadik éve működik folyamatosan a társulat. Célja, hogy magas színvonalú, professzionális előadásokat játsszon szerb nyelven, és elvigye mindenhová, ahol igénylik a színházat és az anyanyelven megszólaló színészt. A színház jelentős részt vállal a magyarországi szerb nemzetiség nyelvének, és identitásának megőrzésében.

Néhány színpadi műfajt elsőként, illetve egyedüliként a Magyarországi Szerb Színház szólaltatott meg szerb nyelven (passiójáték, operett, zenés vígjáték, rock-opera). A társulat 2007-ben megkapta a Magyar Művelődési Intézet „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjat. A színház jelenleg a „Pesti Broadway-n” önálló játszóhellyel rendelkezik.

Az ARCUS Nemzetiségi Színházi Találkozón 2007-ben a legjobb rendezésért járó díjat  Radoslav  Zlatan Dorić, a legjobb férfi szereplőnek járó díjat pedig Rusz Milán, a színház vezetője kapta. 2008-ban a „Nemzetiségi Hagyományok Átörökítéséért” díjat kapta a Magyarországi Szerb Színház, „Hát parancsoljon Szakulába” című darabja nyerte el.

 

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…