2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Válóper előtt, alatt, után…

Az Elváltak és válófélben lévők panaszai nem egy regény, hanem egy történetcsokor. Katarina Mazetti ezúttal mellőzi az olvasói számára már ismert humoros és szarkasztikus (na jó, az azért akad a műben) stílusát, és a könyv témájához illő komoly hangvételre, rideg és kimért stílusra cseréli azt. Az írónő a házasság, válás, és párkapcsolati problémák szomorú világába kalauzolja el olvasóit, ahol egyes szereplők elkeseredettek, míg mások bosszúéhesek.

Belegondoltunk már abba, hogy a legtöbb romantikus történet, melyet Hollywood cukormázzal és csillámporral bevonva tálal elénk, hogy végződhet valójában, az utolsó képkocka után pár évvel? Nos, itt a lehetőség megtenni: alighanem válással. Épp úgy, ahogy saját környezetünkben is egyre több a felbomlott házasság – márpedig valamiért ilyenkor mindenkiben csak a keserűség marad meg. Katarina Mazetti ezúttal számos „hétköznapi“ exromantikus történetet gyűjtött össze egy csokorba, és nyújtotta át nekünk azt.

Aki tehát egy megszokott Mazetti-könyvet vár, csalódni fog; ez a könyv elsősorban nem azért született, hogy szórakoztasson, hanem, hogy elgondolkoztasson, és a saját élete és párkapcsolata mérlegelésére késztesse az olvasót. Mazetti nem fél attól, hogy a párkapcsolatok idealizálása helyett egy valóságos, és sokszor szomorú képet fessen a szerelemről és annak elmúlásáról. Színes történetein keresztül különféle emberekkel és élethelyzetekkel ismerteti meg az olvasóit, melynek köszönhetően, széles körben foglalkozik az általa fontosnak vélt problémákkal, és különböző olvasókat tud megszólítani történetein keresztül.

Az 1944-es születésű svéd író- és újságírónő tanárként kezdte karrierjét, majd rádióriporterré vált, végül 1988-ban kezdte meg írói pályafutását, és ma már egy díjnyertes író, kritikus, zenész, költő, és producer. Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szólnak könyvei, melyek között akadnak novellák és krimik is. Az első felnőttregénye (Benny and Shrimp) huszonkét nyelvre került fordításra, és elsöprő sikere folytán film is készült belőle.

Mazetti történetei aktuálisabbak, mint bármikor, hiszen világszerte megdöbbentően magas a válások száma. Míg e könyv egyeseket kétségtelenül meg fog döbbenteni, mások saját magukra vagy egy, a környezetükben történt konkrét példára fognak asszociálni. Mazetti mindenféle elkendőzés nélkül szembesíti olvasóit azzal, hogy mily módon tudnak az általunk ismertnek hitt emberek kivetkőzni magukból, és kétségtelenül gondolkodásra készteti olvasóközönségét. Tény, hogy az Elváltak és válófélben lévők panaszai nem egy könnyed olvasmány, ám kétségtelenül reális képet fest.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek