2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Valódi örömünnep lett a könyvtáravató

Fergeteges örömünnepé változott a selyebi könyvtár június 26-i avatója. Jó alapot adott az örömnek, hogy egy régi, kis szobányi könyvtár helyett több mint 100 négyzetméteres, korszerűen berendezett és felszerelt kulturális tér született.

A művelődési házban tartott avatóünnepségen bemutatkozott a Kék Pántlika énekkar, műsort adtak a selyebi gyermekek, és ez megalapozta a hangulatot ahhoz, hogy a Kiss Kata Zenekar egyébként is interaktív koncertje együtténeklős-táncolós, két ráadásos mulatsággá váljon. Kiváló illusztrációja volt ez annak, ami a köszöntőkben elhangzott: a könyvtár nemcsak az ott felhalmozott tudás, az elérhető lehetőségek miatt, hanem a programokat, hivatalos és spontán találkozókat befogadó térként is meghatározó lehet az egyének és a közösség életében.
Csarnai Imre önkormányzati képviselő egyben könyvtáros visszatekintve elmondta: körülbelül egy éve határozta el az önkormányzat, hogy a művelődési ház mellett egy másik épület is közművelődési funkciót kapjon – és adta magát a település központjában található, a szobakönyvtárat egyébként is magába foglaló ház. Akkor pályázni kezdtek, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtártól a szakmai segítség mellett anyagi támogatást is kaptak a bútorzatra a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében, és megnyertek más támogatókat is. Így a közmunkaprogram keretében összenyitották és megújították a jelenlegi két könyves helyiséget, emellett kialakítottak egy számítógépes termet és kiszolgálóhelyiséget is. A tetőre napkollektor, a helyiségekbe légkondicionáló is került. A modern könyvtárban pedig – természetesen – önálló kuckót kaptak a gyerekek.
A könyvtárat felszentelő Kondás András görög katolikus pap szerint a műsorban is szerepelt gyerekek eddig is gyakori könyvtárlátogatók voltak. Ez plusz hangsúlyt adott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő szavainak, aki avatóbeszédében többek között azt emelte ki: fontos, hogy a könyvek és a könyvtár által megérezzék, felismerjék az emberek: az életet közösségben szép élni, csak a közösséget támogatva, arra támaszkodva lehet megmaradni és tovább építkezni.
Kapcsolódtak ehhez a dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója által megfogalmazott gondolatok is. Emlékeztetett: a könyvtár az állam által delegált feladatot ellátva, állami támogatás révén tudja segíteni a kistelepülési könyvtárak működését. Az elmúlt hét évre visszatekintve a selyebi már a 63. könyvtár, amit sikerült megújítani.
– A vidék fejlődését, a helyben maradást szolgálja immár a Magyar Falu Program pályázati rendszere is. Azonban a rendelkezésre álló forrás nehezebben éri el valódi célját, ha nincsenek meg az alapok. A közös gyermekkort, kulturális élményt jelentő mondókák és dalok, a közösség, amiben az anyukák nemcsak az altatódalokat, de tapasztalataikat is megoszthatják egymással… Az új könyvtár minderre lehetőséget teremt, tehát létével a jövőt is építi – emelte ki köszöntőjében.
Orosz Róbert református lelkész az első magyar könyvnyomtatók emlékét idézte meg. És azzal a szép gondolattal zárta az ünnepi köszöntőket, hogy amikor kinyitunk egy könyvet, beszívjuk az illatát, amikor beleolvasunk, akkor magunkba szívjuk a tudást – az egyetlen dolgot, amit soha nem vehetnek el tőlünk, amit tehát mindig érdemes és szükséges gyarapítani.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek