2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Valami bűzlik (?)

Ha kortárs krimiről van szó, akkor akaratlanul is az Egyesült Államokra vagy Svédországra gondolunk elsőként, pedig azért más nemzetekből is kerülnek ki regények a műfajban. Jelesül a közelmúltban hazánk egyik sikeres krimi-írója, Réti László tollából született, regény került a polcokra: A parfümőr.

 

A beszédes cím előrevetíti, hogy a parfüm kulcsfontosságú motívum, és a szaglás mint képesség kiemelt szerepet kap. A bűncselekmény okozta rejtély és a megválaszolatlan kérdések okozta illatködöt viszont csak a kötet elolvasása révén oszlathatjuk el.

A történet főszereplője, a középkorú Kardos Gitta sok mai nő vágyálmát testesíti meg: szingli, független, s mindene a munka. Foglalkozása nem szokványos, mondhatni, unikum: parfümőrként megrendelői számára egyedi illatkompozíciókat állít össze. Azonban ez csak a felszín, ugyanis az illatokkal képes mások viselkedését befolyásolni, valamint a rendőrkutyákat is kenterbe verő szaglása révén a környezetéből mások számára rejtett információkhoz juthat, így az élet számos területén tudja kamatoztatni tudását, előnyhöz juttatva magát vagy megbízóját.

Csakhogy Gittának jóhiszeműen és gyanútlanul eszében sincs megrendelőit vagy magát a teljesítendő feladatot előzetesen ellenőrizni, így elvállalja egy nem éppen tisztességes ember megbízását, ami miatt hamarosan a veszély kellős közepén találja magát: vállalkozása forog kockán, sőt, egy többszörös gyilkosság gyanúsítottjává válik, ráadásul még a bérgyilkosok is üldözőbe veszik. Kérdés csupán, sikerül-e megmentenie magát és bebizonyítania ártatlanságát, kihasználva különleges képességét?

Nagyon nehéz tényleg eredeti krimit írni, olyan ötlettel, melyet még soha senki nem használt fel. Ez azonban nem is cél, hisz a sikert nem a „mi”, hanem a „hogyan” határozza meg – azaz egy elcsépelt történet, helyzet vagy módszer is lehet izgalmas, sikeres. A parfümőr ráadásul az alapvetően is fordulatos cselekményt egy olyan kis extrával, azaz a szaglás felhasználásával fűszerezi, mely azt a pluszt is megadja, ami kiemeli a regényt a többi hasonló könyv közül.

A parfümőr üdítő színfolt a magyar könyvpiacon. A számos, általunk is ismert helyszínen játszódó cselekmény szerencsére nem lapos, hanem kellőképpen pörgős. Továbbá, a regény egy kevésbé ismert, érdekes szakmába parfümkészítés világába kalauzolja el az olvasót. Mi több, a hitelességet növeli, hogy maga a szerző dolgozott egykor a nyomozás és bűnüldözés területén, valamint szakmai tanácsokkal látta el őt a magyar parfümőr, Zólyomi Zsolt is. Összességében tehát, arra mindenképp tökéletes a könyv, hogy néhány órára-napra belefeledkezzünk az izgalmakba-illatokba.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…