2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Úton egy elfogadóbb világért

Most Ön is átélheti, hogyan készülnek fogyatékossággal élő társaink az ünnepekre
Közeledik a karácsony, ilyenkor sokunkban felébred a segítő szándék. Legtöbben magunk is rendszeresen találkozunk fogyatékossággal élőkkel, de tudjuk-e valójában, számukra mit jelentenek az ünnepi előkészületek? A Szerencsejáték Zrt. országjáró kampányt indított, melynek célja, hogy közelebb hozza az ép és fogyatékossággal élő embereket.
Idén Advent első vasárnapjára, december 3-ára esik a Fogyatékos emberek világnapja, mely a betegség vagy baleset következtében fogyatékossá váltak problémáira hivatott felhívni a figyelmet.
A magyar lakosság több mint 20%-ának van mozgáskorlátozott, 9%-ának siket vagy nagyothalló, 6%-ának pedig vak, látássérült ismerőse. Mégis sokszor nehéz elképzelni, hogyan is boldogulnak a fogyatékkal élők az olyan egyszerűnek tűnő, mindennapi tevékenységekkel, mint egy bevásárlás, ajándékcsomagolás, vagy a szeretteikkel való kommunikáció. A fogyatékossággal élők iránti empátia növelése minden korosztály, közösség számára elengedhetetlen – ezért döntött úgy a Szerencsejáték Zrt., hogy idei ünnepi akcióját az érzékenyítés jegyében szervezi meg.
A nemzeti lottótársaság év végi, limitált kiadású Nagykarácsony sorsjegy értékesítéséből sorsjegyenként 25 Ft-tal támogatja három akadálymentes, befogadó játszótér felépítését, ahol ép és fogyatékossággal élő gyermekek játszhatnak majd együtt. A kampányt egy 5 állomásos, kamionos roadshow is népszerűsíti országszerte, melynek célja, hogy fokozza az elfogadást a megváltozott munkaképességű társaink iránt. A kamionban és környékén játékos aktivitások révén lehetőség nyílik megtapasztalni, hogy miként éli meg az ,,egyszerű” karácsonyi előkészületeket egy vak, siket vagy mozgáskorlátozott ember.
Rosner Imre, a Szerencsejáték Zrt. karitatív osztályának vezetője elmondta: ,,Célunk, hogy határozott lépéseket tegyünk egy olyan társadalom megteremtése irányába, ahol épek és fogyatékossággal élők egymást elfogadva, egymás nehézségeit és értékeit megismerve élnek együtt.”

A lottótársaság szakmai partnerének, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsának főtitkára, Földesi Erzsébet hozzátette: ,,Áttörni az ismeretlenség falát, már gyermekkorban felismerni, hogy nem vagyunk egyformák, és e sokszínűségünk közös játék és közös élmények általi megélése mindannyiunk számára hasznos tapasztalatokat rejt. Számomra ehhez a felismeréshez járul hozzá ép és sérült gyermekek és szüleik együttléte bárhol, bármikor, de különösen az ünnepekre várva, akár a Szerencsejáték Zrt. legújabb év végi érzékenyítő programján.”
Hozleiter Fanny, Mosolyka, a Szerencsejáték Zrt. jószolgálati nagyköveteként csatlakozott a programhoz: ,,Azt gondolom, hogy az egyik legnagyobb ajándék, ha egymás felé elfogadással, szeretettel és természetességgel közeledünk. Ha tudatosítjuk, hogy mind ugyanarra vágyunk: elfogadásra. Minden olyan programot, kezdeményezést támogatok, amiben egymás megismerése a cél, mert hiszem, hogy ezzel kerülünk közelebb egymáshoz.”

Az ’Úton egy elfogadóbb világért’ roadshow állomásai:

November 24 – 27. – Győr (Nagysándor János utca 31. – ETO Park)
December 1 – 3. – Budapest (Ötvenhatosok tere, Mikulásgyár)
December 8 – 10. – Pécs (Király utca 66. – Vasarely tér)
December 15 – 17. – Miskolc (József Attila u. 87. – Auchan parkoló)
December 19-20. – Szeged (Dóm tér)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek