2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Utazás Velencébe és az Antillákra

Ha Velence, akkor gondolák, hidak, paloták – de Nagy Lajos király vajon miért nem jut eszünkbe? Legalább nekünk, miskolciaknak… Dr. Rózsa György főlevéltáros következő előadása tesz arról, hogy ezután ez kicsit másképp legyen.


Velence természetesen a hidak, a csatornák, az autóként parkoló csónakok és a gyönyörű épületek miatt feledhetetlen. Azonban gazdagságuk emlékeit szemlélve az is eszünkbe juthatna, hogy egykor vesztes félként jöttek a velencei méltóságok Diósgyőrbe, Nagy Lajos királyhoz ratifikálni a velencei háborút lezáró torinói békét. Ennek értelmében lemondtak a dalmát partvidékről, és évente 7000 aranydukát hadisarcot fizettek! A Szent Márk térben gyönyörködve is eszünkbe juthatna, hogy 1381 után néhány évig minden vasár- és ünnepnapon felhúzták itt a magyar király lobogóját.
Ezekről is beszél majd dr. Rózsa György főlevéltáros február 25-én, csütörtökön délután fél 5-től a Petőfi Sándor Könyvtárban, A tengerek királynője, Velence és a szigetek című vetítéssel egybekötött előadásán. Természetesen mindez nem árnyékolja be a „királynő” szépségét. Sőt, új színekkel gazdagítja mindaz, amit a közeli szigetekről megtudunk. Murano az üvegé, Burano a csipkéé és a színeké, Torcello pedig a hun Attiláé és a hanyatlásé…
Az Antillák szigetvilágába egy másik előadás segítségével utazhatunk el. Ugyanaznap, február 25-én, csütörtökön délután 5 órától a Móra Ferenc Könyvtárban Halász Gábor idegenvezető saját élményei alapján kalauzolja végig az érdeklődőket egy 7 napos, 6 szigetet érintő Karib-tengeri utazáson.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek