2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

„Út Európába, Európa új utakon”

A civil szféra jelentőségének tudatosításával erősíteni kell a fiatalokban a társadalmi érintkezés szükségességét – egyebek mellett ezt célozza az „Út Európába, Európa új utakon” címmel középiskolások számára hirdetett kultúrtörténeti tanulmányi verseny, melynek döntőjét május 18-án rendezik meg.
A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Fejlesztéséért Alapítvány 2010 őszén hirdette meg a versenyt az Északkelet-magyarországi régióban élő és szlovákiai magyar középiskolások számára. A kiírás célja az volt, hogy a diákok a feldolgozott témakörökhöz kapcsolódó ismeretanyagot elsajátítsák, s mindennek révén tudatosítsák gondolkodásukban a témakörökkel érintett kultúrtörténeti problémákat, s ezáltal minél szélesebb történeti képpel rendelkezzenek.

A versenyre három szekcióban és azon belül hat témakörre jelentkezhettek a diákok, ezek pedig a Történettudományi; Antropológiai/szociológiai; illetve a Magyar nyelv- és irodalom szekciók voltak. Az egyes szekciókban egyebek mellett olyan témakörök feldolgozására vállalkozhattak a fiatalok, mint a nyelvújítás jelentősége Európában; nemzetiségek együttélése a modern kori Európában vagy az Osztrák-Magyar Monarchia irodalmi öröksége. A jelentkező csapatok a meghirdetett szekciók témaköreinek egyikéről egy 8-10 oldalas írásbeli pályamunkát készítettek, melyek közül a szervezők és az értékelők a hat legjobban teljesítő csapatot juttatták a második fordulóba, a döntőbe.
Nekik diák-konferencia keretein belül kell egy rövid, szóbeli előadást tartaniuk. A prezentációkat a jelenlévő diákok is értékelnek a szakmai zsűri mellett, így az összesített eredmény alapján döntenek az első három hely sorsáról.

A program céljai közé tartozik a diákok kommunikációs készségének, vitakultúrájának erősítése, mindezzel együtt a projektnek lehetőséget kell biztosítania a különböző régiókból érkező diákok közötti kommunikáció „beindulására” és a kötelékek elmélyülésére is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…