2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Űrkatonai útmutató (pálya)kezdőknek

Sokak szerencséjére ma már olyan időket élünk, hogy nincsen hadkötelezettség. Ám ettől függetlenül akadnak olyanok, akiket bizonyára érdekel a katonai életforma – de azért annyira nem, hogy ezt is válasszák hivatásul. Robert A. Heinlein Csillagközi invázió című regénye akkor pont nekik íródott, amely teljes részletességgel megismerteti ezt a zárt világot. A műből azonos címmel filmadaptáció is készült; de ha mindez nem lenne elég meggyőző, akkor eláruljuk: az Egyesült Államok katonáinak is szokták elolvasásra ajánlani.

A Terrai Federáció egy olyan hely, ahol a születéssel már nem jár automatikusan a teljes jogú állampolgárság. Ugyanis azért valamivel többet kell tenni: azt két év katonai szolgálattal lehet csak kiérdemelni. Főhősünk, Juan Rico – becenevén Johnnie – is kénytelen katonának állni hát tizenévesen a középiskola befejezése után. A Szövetségi Szolgálatra gyalogosként jelentkezik mint legkevésbé rossz választás.

Azonban azt még ő sem gondolta volna, hogy igen hamar lehetősége adódik élesben kipróbálnia magát. Az eddig csak erejüket fitogtató arachnidák (rovarszerű lények) ráuntak a jó ideje húzódó ellentétekre és eldöntetlen kérdésekre, így nekimennek a Földnek. Buenos Aires romokban hever, Johnnie pedig a Mobil Erők páncélos gyalogságában – és élete legnehezebb és legveszélyesebb „kalandjában” – találja magát.

A Csillagközi invázióban Heinlein egy utópisztikus világot fest le, amelyben a társadalmi berendezkedés egy rendkívül erős militarista hierarchiára épül. Az ötvenes évek végén megírt könyv „alapanyagát” a második világháború, illetve magának a szerzőnek a flottabeli szolgálata adta. A témát futurisztikus elemekkel megspékelve, és a cselekményt a jövőbe helyezve teremtette meg korában a sci-fi alapjait, s került ezzel a műfaj íróinak nagyjai közé.

Johnnie életét és az idegenek ellen vívott háborút az ő szemén-elbeszélésein keresztül ismerhetjük meg, így lehetőségünk nyílik igazán átélni az eseményeket, belehelyezkedni a világba, illetve belelátni a főszereplő fejébe és megtudni motivációit. Heinlein mindeközben részletesen bemutat mindent a besorozástól kezdve, a kiképzésen át egészen az ütközetekig, illetve azt is, hogyan milyen a katonaság mint szervezet felépítése, mik az uralkodó szabályok és előírt kötelességek.

Emiatt sokak vontatottnak találhatják a művet – érthető is –, de azért az akció sem hiányzik. Lehet, az arányok nem éppen kiegyenlítettek, viszont kárpótol ezért a világkép, a rengeteg elrejtett mondanivaló és utalás a különféle ideológiákra, a demokráciára. Emellett természetesen helyet kap még az üzenetek sorában a katonaság, az erkölcs és a társadalomkritika-, filozófia is. 

A Csillagközi invázió egy izgalmas kalandregénybe burkolt elképzelt, alternatív jövőkép, amely sajátos gondolatvilágra épül. Mindenképpen non-konvencionális, és gyakorlatilag alapműnek számít a tudományos fantasztikus regények között. Ajánljuk mindazoknak, akiket kíváncsiak arra, hogyan látta a második világháború idején Heinlein a világot, illetve annak akkor reális pályáját, valamint azon olvasóknak, akiket a militarizmus érdekel, és a szakkönyveknél szórakoztatóbb formában ásnák bele magukat a témába.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…