2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ünnepi nyílt nap a felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpadnál

Ünnepi nyílt nap a felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpadnál

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad felújításának és megnyitásának alkalmából nyílt napot szervez a Budapesti Nyári Fesztivál július 6-án. A látogatók betekinthetnek a „kulisszák” mögé, útjára indul a lóvasút, de borkóstolóval és más meglepetésekkel is készülnek a szervezők.

A 75. születésnapjára látványosan megújult Margitszigeti Szabadtéri Színpad 2013. július 6-án, szombaton egész napos családi programmal, extra kedvezménnyel, borkóstolóval és különleges ajándékokkal várja a közönséget.

11 és 17 óra között több turnusban vezetett „kulisszajárást” szerveznek, ahol az érdeklődők megtekinthetik többek között a frissen felújított nézőteret és a színpad feletti látványos tetőt. Alkalmuk lesz arra a színpadra lépni, melyet 1938-ban a kor legnagyobb sztárjai, többek között Lukács Margit és Gózon Gyula szereplésével a Szentivánéji álom című darabbal nyitottak meg. A következő években Jávor Pál, Somogyi Erzsébet, Szeleczky Zita, Szabó Sándor, Gobbi Hilda, Honthy Hanna, Medgyasszay Vilma és még számtalan, a kor rajongott művésze lépett fel ezeknek a deszkáknak az elődein. (A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, regisztrálni a margitszigetkulissza@gmail.com címen lehet, legkésőbb július 4. csütörtök 12 óráig).

Ezen a napon ingyenesen látogatható az eredeti pompájában felújított 102 éves Víztorony, amely kilátóként és Visual Art galériaként is funkcionál, és szeptember végéig naponta várja a látogatókat. A műemlék épület belső terében két új kiállítás nyílik: Margitsziget történeti fotográfiák tükrében valamint válogatás a Budapest Pozitív fotográfiai ösztöndíj eddigi díjazottjainak munkáiból. Mindkét kiállítás kurátora Kincses Károly fotómuzeológus.

A Víztorony-udvaron Színház a lombok alatt címmel a színpad történetének első korszakát bemutató kiállítás nyílik, plakátok, fotók, érdekességek az OSZMI gyűjteményéből, Csiszár Mirella és Gajdó Tamás válogatásában. A színpad bejárata mellett ezen a napon már kipróbálható a lóvasút. A Magyar Vasúttörténeti Park muzeális értékű kocsija igazi kuriózumnak számít, ugyanis 1928-ban közlekedett utoljára a szigeten. A nosztalgia-látványosság a Nagyszínpad jubileuma alkalmából nyár végéig üzemel.

Érdemes a nyílt napon is hajóval érkezni a Margitszigetre: a színház saját, Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőjébe naponta ötször közlekedik menetrend szerinti hajójárat júliustól szeptemberig.

Különleges ajándékok és meglepetések is várják a látogatókat. A helyszíni jegypénztárban csak aznap 50%-os kedvezménnyel válhatók jegyek bizonyos előadásokra, a szerencsések pedig extra ajándékokat nyerhetnek az újonnan megnyíló Víztorony Ajándékbolt margitszigeti emléktárgyaiból. A Margit Terasz étterem és kávézó egész nap finomságokkal várja a vendégeket.

Ha ennyi nem lenne elég: minden kedves látogatót borkóstolóval fogadnak a szervezők. Miklós Csabi móri borász borkülönlegességét, a Margitszigeti Nagyszínpad ünnepi habzóborát, a Parádé 75-öt lesz mód megízlelni, és együtt koccintani a születésnap és a megnyitó alkalmából. Este 8 órától a FolkSide koncertjével folytatódik az ünneplés, mellyel kezdetét veszi a Jazzy Tower koncert-sorozat 2013. évi szezonja. A programjegy a Színházi hajójáratot tartalmazza.

Fotó: Kálló Péter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek