2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ünnepelni mennek Kapolcsra Wor*d music és idén először a Versszínház is a Völgyben

Ünnepelni mennek Kapolcsra Wor*d music és idén először a Versszínház is a Völgyben

Versszínház Faludy György életéről augusztus 3-án pénteken 15:30-kor,
a KosborTrió Pilinszky-koncertje 19 órakor

2012. július 30., Budapest – Faludy György és Pilinszky János műveivel várja Kapolcs a versszerető közönséget. Versekkel, de szavalatok nélkül – előbb Turek Miklós monodrámája kelti életre Faludy sorait és szerzőjüket az Írószövetség udvarán, majd az idén 25 éves KosborTrióval kiegészülve adnak koncertet a Kaláka udvarban.

A 2011 őszi Pilinszky-fesztiválon a közönség kedvenceiként ünnepelt művészek tökéletes harmóniája egyedülálló hangulatot teremtett. Előadásukban lüktetővé, érezhetővé és dúdolhatóvá válnak Pilinszky sorai. (Itt készült az alábbi videó: http://www.youtube.com/watch?v=7_LXuif0lkQ). A KosborTrió koncertje során a zenészek produkcióját Turek Miklós színművész rövid betétei tagolják.

Turek 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló estjét, és ezzel új műfajt teremtett, a versszínházat. A Németországot, Kanadát, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is megjárt produkció saját szavaival eleveníti meg a költőfejedelmet. Az ismeretterjesztő produkciók szemléletformáló erejét már a közoktatás is felfedezte – a Versszínház a Suliban programsorozat az irodalomórák szerves részévé vált az ország számos iskolájában.

„Ünnepelni megyünk a Völgybe” – mesélt a tervekről Tamás Benedek, az együttes alapítója. (A tavalyi kapolcsi koncertjükbe itt belehallgathatnak: http://www.youtube.com/watch?v=ppk0jRHKR6c&feature=related .) „Az együttest 25 éve alapítottuk. Ez a mostani koncert az ünnepi év egyik kiemelkedő eseménye. Mindig óriási élmény Kapolcson játszani! Ősszel azonban újabb nagy dobásra készülünk. Imádjuk, amit csinálunk, és hamarosan valami egészen különlegessel is bővül a repertoárunk. Az új lemezünkkel lesz majd teljes a jubileum.”

Tamás Benedek és társai középkori dallamokkal szólaltatják meg Pilinszky János szövegvilágát. A saját hangszerekre épülő különleges dallamvilág a Wor*d music, ami a világzene (world music) és szózene (word music) találkozása. „Voltaképpen egy nagy találkozás az egész” – döbbent rá Turek Miklós, majd mosolyogva folytatta. „Ami az ilyen előadásokon történik az egyszerre szó és zene, vers és dráma, egyszerre szól a közönségről, a szerzőkről és rólunk is. És, ugye, mi is imádunk találkozni?!”

Újságíróként most azon tűnődöm, vajon ezt, hogy értette. Talán önmagukra, ahogy együtt felállnak a színpadra! Talán kettőnkre, ahogy leültünk, hogy feleljen a kérdéseimre? Akárhogy is, én elmegyek Kapolcsra! Jó lesz újra találkozni!

– VÉGE –

KosborTrió: A KosborTrió 1987-ben alakult, jelenlegi felállásában két éve zenélnek együtt. A trió énekese és dalszerzője Tamás Benedek (lantgitár, barit-oud, mando-lant, bőgő), a triót Gyulai Csaba (gadulka, valamint udu, daf, cajon és más ütőhangszerek) és Nemes János (kavola, tenor-és szopraninószaxofon, basszusklarinét) teszi teljessé.

Turek Miklós: Turek Miklós a Színház- és Filmművészeti Egyetemen töltött évek után egyszerre dolgozott színi társulatokban és filmforgatásokon. A Madách és a Vígszínházban, valamint a Győri és a Tatabányai Színházban is népszerű művész együtt forgatott Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Ragályi Elemérrel, Bujtor Istvánnal, Herendi Gáborral és Goda Krisztával is.
Turek Miklós 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló első önálló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. Programja időközben egy négyrészes versszínházi előadássorozattá bővült (Faludy György, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor), melyekből a költők versein keresztül az életük is a közönség elé tárul.

Wor*d music: A KosborTrió világzenét (world music) és szózenét (word music) játszik, ahol a középkorias-keleties hangzásvilágot a megzenésített költemények egészítik ki. Az új műfaj versalapú etno-kamarazenét jelent.

Versszínház: A Versszínház a költészet és a színművészet határvidékén született különleges kompozíció, amely nem egyenlő a hagyományos pódiumelőadással. A dramaturgiát az élet, a szövegkönyvet pedig maga a költő írta. Amiként egy vers a pillanatok impressziója, úgy a Versszínház láncra fűzi a költő életének valamennyi fontos és jelképes állomását, hogy a néző teljes képet kapjon a történelmi korról, a személyes drámákról és magáról a sorok írójáról is.

További információ:

Sárvári Balázs
+36/30 – 387 29 80
programajanlo@atw.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek