2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Ünnepelnek a Karminca-cicák

Magyarországon egyedülálló színháztörténeti pillanathoz érkezik március 25-én a Macskák, mely aznap ünnepli hazai születésének harmincadik évfordulóját. Andrew Lloyd Webber világhírű musicalje a letűnt szocializmust követően is sikeres tudott maradni, és most, a 21. században immár a sokadik generációt hódítja meg legendás dallamaival és lenyűgöző koreográfiájával.

Hazánk nem csak az első, szocialista tömbhöz tartozó ország volt, ahol feltűnhettek a Karminca-cicák (egyes legendák szerint Webber épp azért támogatta a magyar előadás létrejöttét, mert az elősegítheti a rendszer bukását), de a londoni bemutatót rögtön a budapesti követte – megelőzve a világhírű Broadway-t is –, így a magyar publikum a világon másodikként tekinthette meg a West Enden elképesztő sikert aratott darabot.

Szirtes Tamás, a darab rendezője, egyben a színház jelenlegi igazgatója szerint a Macskák hazai sikere Webber változatos zenéje és az elragadó látvány mellett Romhányi József játékos-bravúros fordításainak is köszönhető, hisz T.S. Eliot angol szójátékoktól hemzsegő verseinek sikerült hasonlóan hangulatos formát alkotnia magyarul is.

– Az előadás létrejöttében hatalmas szerepe volt Seregi Lászlónak, a darab koreográfusának, aki megtanított minket arra, hogy mit jelent a színházi perfekcionizmus, a tökéletességre törekvés – emlékezett vissza Szirtes Tamás a kezdetekre. – Nélküle, és a kemény hathónapos próbafolyamat során végzett munkája nélkül ez az előadás nem feszegethetné úgy az emberi teljesítmény határait, ahogy azt a zenés-táncos színház megkívánja.

A rendező-igazgató mellett több korábbi és jelenlegi Macska is vidám, nosztalgikus történetekkel emlékezett vissza a kezdetekre, valamint a harminc év jelentős állomásaira, különleges pillanataira. Melyekből volt elég, hisz a majdnem 1400 előadást, számos nagyvárost, valamint ötmillió nézőt megélt előadás hosszú élete egyedülállónak számít hazánkban.

A jubileum azonban ezúttal nem csak szavakban felkészülés a „következő harminc évre”, hisz a születésnap előtt három nappal egészen új, fiatal szereposztás debütál a darabban. Ladinek Juditot és Weil Róbertet új szerepben láthatjuk, Koós Réka Grizabellaként tűnik fel, Szvétek László Old Csendbelennt alakítja majd, Micsel Rumliként Puskás Pétert láthatjuk, a bohókás Elvis Trén jelmezét pedig Sánta László ölti magára – a teljesség igénye nélkül. Hosszan lehetne azonban folytatni a felsorolást még, hisz minden szerepben feltűnik egy (vagy akár két) fiatal, még ismeretlen, vagy már ismert tehetség.

A már tapasztalt, valamint a debütáló „kölyökmacskákon” kívül egyéb meglepetésekkel is készül az Erzsébet körúti teátrum, hisz nem is születésnapot, hanem születéshetet tartanak. Ennek része lesz a 22-ei debütálások mellett egy kiállítás-megnyitó, egy flashmob, továbbá a gyermekeknek macskaarc-festéssel is kedveskednek, ráadásként pedig várják azok jelentkezését, akik a darabbal egy időben, 1983. március 25-én érkeztek a világra (részletek a színház honlapján).

Boldog születésnapot, Macskák!

DicsukD
Fotó: Madách Színház

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…