2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Újból Oroszországban mutatkozott be Miskolc

Az oroszországi Jekatyerinburgban ez év április 4-5-én rendezték az uráli terület legjelentősebb idegenforgalmi kiállítását, a LETO (Nyár) 2014 c. rendezvényt. A kiállításon Magyarországot kizárólag a Robinson Tours, illetve Magyarország Jekatyerinburgi Főkonzulátusa képviselte. A márciusi miskolci megállapodás értelmében a Robinson Tours standján Miskolc turisztikai kínálata is bemutatkozott. Jó választás volt a Robinson Tourshoz való csatlakozás, hisz az egyik legnagyobb beutaztatók az orosz piacon, több jekatyerinburgi partnercéggel is kapcsolatban állnak, s ismerik a tevékenységüket.

A kiállításon lehetőség volt a turisztikai szakma néhány jelentősebb ottani képviselőjével is beszélni a lehetőségeinkről. A TDM orosz beutaztatásért felelős munkatársa, Kupcsik Sarolta találkozott Mihail Malcevvel, az Uráli Turisztikai Egyesület ügyvezetőjével. Irina Karevával, az egyik legnagyobb oroszországi kiutaztató cég, a VEDI Tourgroup uráli vezérigazgatójával és Szvetlana Kolbina asszonnyal, a VEDI közép-európai országokkal foglalkozó részlegének vezetőjével egy olyan magyarországi study tourról egyeztetett, amelynek során az orosz kollégák Budapest és Hévíz mellett Miskolc kínálatát is szeretnék megismerni, megtapasztalni. A tanulmányútra várhatóan ez év októberében kerül sor.
A miskolci jelenlét erősítéséről beszélt Kupcsik Sarolta Molnári Sándor főkonzullal és Fábián Pál konzullal, valamint Fábián Sándorral, a Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselőjével – ők mindhárman megtisztelték látogatásukkal a standot. Fábián Sándorral a jekatyerinburgi megjelenésen túl egyéb oroszországi bemutatkozásokról is szó esett, ő elsősorban a szakmai közönséget megcélzó workshopokon való részvételt ajánlotta a miskolci szolgáltatók, illetve a TDM figyelmébe.
A kiállítás első napja a szakmáé volt, rengeteg olyan touroperátor és ügynök utazott erre a napra Jekatyerinburgba az Ural környéki területekről (pl. Tyumenyből, Novouralszkból, Cseljabinszkból, Magnyitogorszkból), akik célzottan az új kínálatot keresték. A MIDMAR rendszeresen küld orosz nyelvű hírleveleket a partnereknek, érdeklődőknek, a címlistát több mint 30 oroszországi iroda elérhetőségeivel sikerült bővíteni. Ezen kívül a kiállítás második napján, amikor elsősorban egyéni vendégek látogattak el a rendezvényre, a kiállítók közt olyan irodák képviselőit kereste meg a TDM munkatársa, akiknek a profiljába tartozik Közép-Európa és Magyarország, de eddig nem volt a TDM-mel kapcsolatban (pl. a moszkvai Sztarij Gorod, a szentpétervári Petrotour vagy a Danko). A miskolctapolcai Barlangfürdőt ismerik, egynapos kirándulásokat szerveznek is Észak-Magyarországra, de a tapolcai fürdőzés után általában mennek is tovább Egerbe vagy Tokajba, majd vissza Budapestre. Elsődleges célunk, hogy ezek az irodák a fürdő mellett a várost is meg akarják mutatni a vendégeiknek, s legalább egy-két napot Miskolcon töltsenek. Ehhez arra van szükség, hogy ismerjék a kínálatunkat.
A standon szerzett tapasztalatok szerint egyre népszerűbb desztináció Közép-Európa, s ezen belül is Magyarország. A hazánkra jellemző távolságok az oroszországi vendég számára nem jelentenek gondot, ha már eljön Magyarországra, hajlandó kimozdulni. Sokan jártak már Budapesten és a Balaton környékén – még mindig ezek a helyek jelentik az elsődleges húzóerőt. De azon vendégek számára, akik szívesen visszajönnek hazánkba a fürdők, a rendezvények, a természeti kincseink, a történelmi városaink és a gasztronómia miatt, új lehetőséget jelenthet Miskolc és környéke, hisz ezekkel az értékekkel mi itt rendelkezünk. A gyógyturizmusban is van lehetőség, de a Barlangfürdő és mellette az Aquaterápia önmagában nem elegendő ahhoz, hogy hosszabb időre itt tartsa az orosz vendéget, tehát hogy jelentősen emelkedjen ezáltal az átlagos tartózkodási idő. A látogatók és a vendégéjszakák számát azonban a több, bár rövid időre érkező vendég is növelheti.
Kollégánk a kiállításon kívül is próbált szakmai tapasztalatokat szerezni. Ellátogatott a város turisztikai információs központjába, amely a mi Tourinform irodánkhoz hasonlóan idegenforgalommal kapcsolatos információkat nyújt. Az ottani kolléga bemutatta azokat az eszközöket, amelyekkel ők segítik a hozzájuk érkező turistákat az eligazodásban. Bár a kiutazás célja a kiállításon való részvétel volt, tapasztalatunk szerint minden ilyen szakmai beszélgetés is hozzájárulhat ahhoz, hogy itt helyben is még jobban végezzük a munkánkat egy-egy új ötlet, másutt már bevált gyakorlat meghonosításával.
Összességében a kiállításon való részvétel sikeres volt, de természetesen a kézzelfogható eredmények eléréséhez még nagyon sok munkára van szükség.

Kupcsik Sarolta

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek