2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Újabb Spiró-dráma bemutatója a Miskolci Nemzeti Színházban

Újabb Spiró-dráma bemutatója a Miskolci Nemzeti Színházban

Február 22-én, szerdán: Spiró György Elsötétítés című színművét Korognai Károly rendezésében láthatta a közönség. Így az immár harmadik éve műsoron tartott nagysikerű PRAH című komédiával együtt – melyet szintén Korognai Károly rendezett – a szerző két darabja is megtekinthető a miskolci teátrumban. Az Elsötétítés előadásában Korognai Károly mellett Szirbik Bernadett, továbbá Cservenák Vilmos, Szegedi Dezső és Kriston Milán játszik.



Spiró György: ELSÖTÉTÍTÉS színmű

Férfi                     KOROGNAI KÁROLY
Nő                        SZIRBIK BERNADETT
Barát                   CSERVENÁK VILMOS
Apa                      SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas
Fiú                       KRISTON MILÁN    

Játéktér-Jelmeztervező:    BOZÓKI MARA
Szcenikus:                       PINDUR ISTVÁN
Dramaturg:                      KOROGNAI KÁROLY
Színpadmester:                SZOBONYA FERDINÁND
Súgó:                              BÍRÓ KLÁRA
Rendezőasszisztens-Ügyelő:    KRISTON SZABOLCS

Rendező:
KOROGNAI KÁROLY

A nagysikerű Kvartett és Prah után Spiró Györgyöt már-már háziszerzőként köszönthetjük Miskolcon. Ezúttal Elsötétítés című darabja került színre, melynek ősbemutatóját 2002-ben tartották a Pesti Színházban, Marton László rendezésében. A dráma sikerét jelzi, hogy még ugyanebben az évben bemutatták a Pécsi Nemzeti Színházban is, Balikó Tamás rendezésében, majd a szegedi Pinceszínházban, és németre fordítva Bécsben is nagy sikerrel játszották.

A történet 1941 nyarán kezdődik, azon a júliusi napon, amikor közzéteszik a lapok a harmadik zsidótörvényt. A főszereplő férfi zsidó származású, a felesége keresztény, és van egy gyerekük, aki ettől a naptól kezdve megbélyegzett félzsidó. A gyermekét féltő apa ésszerűnek látszó tervet gondol ki: elválik feleségétől, aki így házasságot köthet egykori keresztény rajongójával, aki majd adoptálja a kislányt. Az asszonyt megdöbbenti férje javaslata. Úgy érzi, kész tények elé állították és elárulták. A szerelem a nézők szeme láttára alakul át zsigeri gyűlöletté.

„A felvilágosodásból elsötétülés lett. Szabadság, egyenlőség, testvériség – ez a hármasság meg volt hirdetve, aztán radikálisan vissza lett vonva, és ez a helyzet kedvez az ordas indulatok elszabadulásának…” – írja kíméletlen éleslátással Spiró György.

A fotókat Bócsi Krisztián készítette.

Árvai Judit

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek