2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Újabb programmal folytatódik az Együtthaladó

Folytatja a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete az Európai Integrációs Alap és a Belügyminisztérium támogatásával a nagysikerű Együtthaladó programot, amelyben magyar nyelvoktatási segédanyagok készülnek a Magyarországon tanuló migráns gyermekek számára.

Az idei IV. projekt Történelem és honismeret migránsoknak címmel az általános iskolai (5–8. osztályos) történelem tantárgyakhoz kapcsolódik. A nem magyar anyanyelvű diákok így egyszerre tanulhatják a kiadványokon keresztül a magyar történelmet és a magyar nyelvet. A korábbi kiad-ványokhoz hasonlóan színes, játékos könyveket terveznek a szakértők.
Megszokhattuk, hogy mindegyik projektben van valami újítás is a „tankönyvek” mellett: tavaly szótanuló kártyák készültek a kisiskolásoknak, idén az egyetemistákat vették célba a szakértők. Kulturális sokszínűség az iskolában címmel olyan szabadon választható szemináriumot indítottak a Miskolci Egyetem hallgatói számára, amelyen megismerhetik a diákok a Magyarországon élő migráns közösségeket, az Európai Unió migrációs politikáját, és természetesen az Együtthaladó programot.
Az elmúlt évek sikerének köszönhetően egyre több általános iskola jelentkezik a program kipróbálására, így idén immár 6 intézményben, összesen 50 gyermek fog szeptembertől Együtthaladó-val tanulni, s reméljük, magyar anyanyelvű osztálytársaikkal a tanítás-tanulás folyamatában együtthaladóvá válni. S évről évre több szakmai szervezet kapcsolódik be a kutatás-fejlesztésbe, így idén az AMAPED (Ausztiai Magyar Pedagógusok Egyesülete), a Bevándorlási és Állampol-gársági Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága és a Herman Ottó Múzeum is részt vesz a programban.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek