2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Újabb pályázatot nyert az ME és az Innocenter

„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken”
A Miskolci Egyetem és az Innocenter Kft. sikeres pályázata révén újabb források biztosítják a nemzetközi pályázati programokba való bekapcsolódás előkészítését. A Miskolci Egyetem a hivatkozott pályázati konstrukcióban az országban egyedüliként büszkélkedhet két nyertes pályázattal, melyből az egyiket önállóan, jelen pályázatot pedig konzorciumi formában valósítja meg. A megítélt támogatás 242.854.462 Ft, támogatási intenzitása 100%. A projekt megvalósításának időtartama: 2015.04.01. – 2015.11.30.
A projekt átfogó célja a Miskolci Egyetem nemzetközi kutatás-fejlesztési potenciáljának növelése a környezetbiztonsági kutatások területén. Ezen átfogó cél megvalósítása érdekében a Miskolci Egyetem jelen projekt keretében három kiemelt célt fogalmazott meg, mely célok a következők:
a)    A kutatások nemzetközi beágyazottságának növelése. Ennek keretén belül a kutatók kutatás-módszertani továbbképzésének megvalósulása, az európai uniós kulcstechnológiákhoz igazított új kutatási területek megtalálása, innovatív pilot kutatási projektek megvalósulása.
b)    A gazdasági szférával való együttműködés fokozása. A nemzetközi K+F és innovációs együttműködés, nemzetközi kapcsolat- és hálózatépítés, a kutatói teamek és a vállalkozások közötti tudományos együttműködések elősegítése, valamint a kutatás-fejlesztést támogató tudományos adattárak, adatbázisok beszerzése, fejlesztése.
c)    A Miskolci Egyetem K+F+I feltételrendszerének javítása, a tudástermelés fokozása érdekében, vagyis fiatal kutatók alkalmazása, fiatal kutatók, doktoranduszok és hallgatók bevonása, és ez által tapasztalatszerzés a nemzetközi kutatásokban.

A projekt eredményeként a nemzetközikutatás-fejlesztési programok szereplőivel való intézményes együttműködésre építve növekedni fog
a Miskolci Egyetem potenciálja a kutatás-fejlesztés és ezen keresztül az innováció terén.

A Miskolci Egyetem nemzetközi kapcsolatainak elmélyítése érdekében a nemzetközi kutatási programokban való együttműködés kiemelt feladat. Ezen cél megvalósulása esetében bővül azon nemzetközileg elismert egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások száma, melyekkel stratégiai megállapodások jönnek létre, hosszú távú K+F+I együttműködések megvalósítása érdekében.
A projekten belül az alábbi konkrét feladatok kerülnek megvalósításra:
A K+F+I együttműködések stratégiai erősítése a vállalkozásokkal, különös tekintettel a régió fejlesztési elképzeléseire szintén hozzájárul az Egyetem fejlődési lehetőségeihez. Az Európai Uniós programok kezdeményezése és azokban való részvétel, mely a projekt futamideje és fenntartási időszaka alatt elsősorban a Horizont 2020 programokat hozza fókuszba jelentősen segíti az Egyetem hazai és nemzetközi K+F+I láthatóságának növelését. A kutatók felkészültségének fokozása az Európai Uniós programokban való sikeres részvétel érdekében a nemzetközi kutatásmódszertani tapasztalatok adaptációja révén, így a Miskolci Egyetem fokozottan alkalmas lesz nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs programokban való sikeres részvételre. A Kutatás-menedzsment kapacitások mennyiségi és minőségi bővítése, s a képzési tevékenységek eredményeként erősödik a Miskolci Egyetem sikeressége az Európai Unió által meghirdetett programokra történő pályázás területén.
A projekt alapvető tevékenysége két speciális környezetbiztonsági kutatási terület fejlesztésére épít. Az egyik a CO2 geológiai formációkban történő elhelyezésének környezetbiztonságával foglalkozik, a másik pedig a geotermikus energiatermelés felszín alatti környezetbiztonságával. A megjelölt két környezetbiztonsági kutatási terület fejlesztése a hazai nemzetstratégiai célokhoz és az Európai Unió által meghatározott kulcstechnológiákhoz igazodva összhangban van a Miskolci Egyetem közép és hosszú távú céljaival. Mindkét kutatói team esetében az eltérő szakmai tevékenységek mellett közösen jelenik meg feladatként a nemzetközi szakmai kapcsolatrendszer szervezése, kutató hálózat építése; a kutató team H2020 projekteket előkészítő csoportjának megszervezése; a nemzetközi projektek elkészítésének koordinálása; kapcsolattartás nemzetközi K+F programokkal, javaslatok kidolgozása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek