2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Újabb feltárás Regécen

15 szezonjukat kezdték idén a kutatók Regéc várában.  A Rákóczi család egykori büszke sasfészke idén egy Uniós pályázatnak köszönhetően tovább szépül, de látnivalókkal gazdagodik a kis zempléni település is.

1998-ban még bozóttal és fákkal volta tarkítva az egykori erősség területe. Az azóta eltelt években egyre-másra bukkantak elő az épületek, amelyeket a folyamatos helyreállítás is próbál megmenteni az utókornak. Tavaly 120 millió forintból egy jelentős részt tudtak felfalazni és visszaépült az egykori rondella is. Idén azonban még nagyobb fába fágta a fejszéjét a település önkormányzata, mondta Kormos István polgármester.
Egy Európai Uniós pályázatnak, és az abból befolyó közel félmilliárd forintnak köszönhetően teljesen újjáépül az Öregtorony, szabadtéri kiállítóhely létesül a Felsővárban, a várárokban pedig rendezvénytér lesz. Minden igénynek megfelelő fogadóépület készül a régi helyén, és a faluban is lesz kőtár, interaktív kiállítás, amelyhez új épületet emelnek.
Kormos István reméli, a következő években még több épületet tudnak megmenteni az enyészettől. A feltársokon idén is önkéntesek, régészhallgatók és diákok dolgoznak, egészen augusztus közepéig. A régészeti szakfelügyeletet Giber Mihály és Simon Zoltán látja el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…