2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Új vezetés, megújuló társulat és kreatív műsorterv a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál

Új vezetés, megújuló társulat és kreatív műsorterv a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál

Megtartotta hagyományos évadnyitó társulati ülését a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az új vezetés korszerű szakmai koncepcióval és népszerű műsortervvel várja a zenekedvelőket. Megjelent a zenekar koncertkalauz kiadványa is, melyben a zenekarról és a koncertkínálatról olvashatnak az érdeklődők.
A 2014/2015-ös évad kezdetén Szászné Pónuzs Krisztina, a zenekar 2014. október 1-i hatállyal kinevezett ügyvezető igazgatója köszöntötte a társulatot. Az új vezető, aki 2014 májusától cégvezetőként állt az együttes élén, ismertette az évad programkínálatát, melyben három saját bérlet is szerepel. A Gyöngy és Népszerű Bérletek árusítása már elkezdődött, és október 1-től bemutatják régi-új sorozatukat is a Mester Bérletet, amelynek helyszínéül nem a Művészetek Háza, hanem a Zenepalota épülete szolgál majd.
Szászné Pónuzs Krisztina elmondta, hogy a különösen nehéz anyagi körülmények ellenére sikerült néhány igazi világsztárt is meghívniuk, például Tamsin Waley-Cohen hegedűművésznőt, aki nemzetközi viszonylatban az egyik legkeresettebb előadó. Ráadásul a világszerte nagyra becsült hazai művésszel, Vásáry Tamással lép majd színpadra a Gyöngy Bérlet koncertjén. Olyan neves művészek is Miskolcra látogatnak majd, mint Oliver von Dohnányi, Mika Eichenholz, Perényi Miklós, Medveczky Ádám, Várjon Dénes, Kovács János, és Várdai István. Gál Tamás, a zenekar új művészeti vezetője kifejtette, hogy a neves vendégművészek meghívásának nem csupán a közönség szempontjából van jelentősége, hanem a zenekar szakmai fejlődését is szolgálja. „A nehéz anyagi körülmények természetesen megnehezítették az idén a helyzetünket, de sokan azért is elfogadták a meghívást, mivel a zenekar hírneve még mindig magáért beszél, és szívesen játszanak velünk”- mondta az új ügyvezető.
Két új koncertsorozatot is indítanak azzal a céllal, hogy a gyermekek egész fiatalon, már a magzati korban megtapasztalhassák a zene magával ragadó erejét. Az egyik sorozatban kifejezetten a várandós anyákat, a másikban pedig a pici babákat és családjukat hívják zenei kalandozásokra. Folytatják a nagy népszerűségnek örvendő „Játsszunk zenét a szimfonikusokkal!” elnevezésű gyerekkoncerteket is, és ifjúsági koncertek is szerepelnek a műsoron a Filharmóniával együttműködésben. Az új ügyvezető kifejtette, hogy fontosnak tartják a tehetséggondozást, ezért ebben az évadban útjára indítanak egy új sorozatot, amelyben helyi oktatási intézmények tehetséges művészeti együtteseivel dolgoznak együtt. Ezeken a koncerteken találkozhatnak majd a Fazekas Gyermekkarral, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium kórusával, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium kórusaival és a Miskolci Egressy Alapfokú Művészeti Iskola növendékeivel.
Szászné Krisztina hangsúlyozta, hogy a zenekar zenepedagógiai programját tekintve is egyedülálló az országban, mivel már magzati kortól, tehát 0-tól 99 éves korig és természetesen még tovább, az életkornak megfelelő zenei programokat kínálnak kiváló szakmai koncepcióval és szakemberekkel.
Gál Tamás karmester elmondta, hogy folytatják népszerű koncertsorozataikat is, mint az Aperitif-, halottak napi-, karácsonyi-, újévi- és promenád koncertek, és számos vidéki helyszínen is koncerteznek majd, mint Debrecen, Eger, vagy Ózd. Az idén a Zeneakadémia felújított épületében is játszanak majd három alkalommal is. A felsorolásnak még korán sincs vége, a programokról részletesen a most megjelent koncertkalauzban és a www.mso.hu oldalon is lehet olvasni.
Fontosnak tartják, hogy minél közvetlenebb kapcsolatot ápoljanak a közönséggel és jobban megismerjék igényeiket, véleményüket, ezért ismét elindul a rendszeres hírlevelük, lesznek közönségtalálkozók, a koncertek után kötetlen beszélgetés a közönség és a vendégművészek részvételével, valamint nyilvános próbák.
Szászné Krisztina elmondta: „Már több alkalommal megtapasztaltuk közönségünk szeretetét és sokaktól kaptunk bátorító, támogató buzdításokat. Szeretnénk ezúton is megköszönni mindazoknak, akik kiálltak mellettünk, és bízunk benne, hogy erre a jövőben is számíthatunk! Ezúton szeretném felhívni mindazok figyelmét, akik szeretik a zenekart, hogy segítsenek bennünket abban, hogy szolgáljuk a régió zeneszerető közönségét. A nyugati államokban a magánmecenatúrának komoly gyakorlata létezik, ezért szeretnénk kérni mindazokat, akiknek lehetőségük van, hogy támogassák zenekarunkat.”
Az évad első koncertjén a felújított diósgyőri vár átadásán játszik a zenekar, este pedig a Miskolci Kamarazenei Nyár keretein belül a Kamaraszínházban. Szeptember 5-én két Aperitif koncertjük lesz, amelyen az évad műsorkínálatából adnak ízelítőt. Szeptember 20-án Ózdon koncerteznek, 27-én pedig gyerekkoncertjeik lesznek. Október 1-én, a zene világnapjára egy nagyszabású produkcióra készülnek, Carl Orff népszerű műve, a Carmina Burana csendül majd föl a Miskolci Városi Szabadidőközpontban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek