2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Új tanszéket avatott a Miskolci Egyetemen Varga Mihály

Új tanszéket avatott a Miskolci Egyetemen Varga Mihály

Új tanszéket avatott a Miskolci Egyetemen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken. A sajóbábonyi Kiss Cégcsoport támogatásával létrejött új oktatási egység anyagmérnököket képez majd környezettechnológiai, illetve vegyipari technológiai szakiránnyal.

Varga Mihály kiemelte, a Miskolci Egyetemen mindig kéz a kézben jár a hagyomány és a fejlesztés. Az új tanszék jó példája a tudomány, a felsőfokú képzés és az ipar kapcsolatának erősítésére – mondta, hozzátéve: egyszerre szolgálja a felsőfokú képzés és a gazdaság érdekeit.
Rámutatott: Magyarországnak úgy kell fejlesztenie szakképzési rendszerét, hogy biztos hátországot jelentsen a gazdaság számára. „A hazánkban és a világban zajló folyamatok, a gyors technológiai változások kihívás elé állítják a magyar felsőoktatást is” – fűzte hozzá.
Mint mondta, a képzésnek egyszerre kell alkalmazkodnia a gazdasági és munkaerőpiaci igényekhez és a kutatás-fejlesztési, illetve innovációs folyamatokhoz: csak így lehet versenyképes az ország.
Annak a véleményének adott hangot, hogy példaértékű a miskolci campus és a Kiss Cégcsoport együttműködése. „Ezzel nem csupán a ma működőképességét, hanem a holnap fejlődését is biztosítani tudjuk, ami közös érdeke a magyar társadalomnak és a hazai vállalkozásoknak is” – tette hozzá a miniszter.
Közölte: a kormány számos formában támogatja az egyetemek és az iparvállalatok együttműködését, amiben fontos partner a Miskolci Egyetem is.
Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő a tanszék szerepét azzal méltatta, hogy a környezet védelme mindenhol egyre fontosabb, és ezt segíthetik majd az itteni tudományos fejlesztések is.
Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja közölte: az intézmény a régió gazdasági fejlesztésében alapvető szerepet játszik. Célja, hogy Magyarországon úgy tekintsenek az egyetemre, mint a műszaki képzés fellegvárára.
Kiss László, a Kiss Cégcsoport tulajdonosa kitért arra, hogy a vegyipar területén a meglévő technológiákra alapozva új, korszerű vegyi anyagok fejlesztését, előállítását tervezik. Céljuk a környezetvédelmi iparban a hulladékhasznosítás kérdéseinek vizsgálata, új hasznosítási megoldások keresése és megvalósítása.
„Ehhez a küldetéshez van szükségünk a versenyképes vegyipari, finomkémiai és környezettechnológiai szaktudással rendelkező fiatal, innovatív gondolkodású szakemberekre” – mondta.   

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek