2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Új fejezetekkel bővül a magyar kereskedelem történetét bemutató állandó kiállítás

Új fejezetekkel bővül a magyar kereskedelem történetét bemutató állandó kiállítás

Négy új teremmel és új fejezetekkel bővül mától a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum „A jó kalmár a világ jótevője – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből” című állandó kiállítása. Az egykori szakboltokat, áruházakat, majd az államosítást követő KÖZÉRT-eket és Állami Áruházat bemutató tárlatot Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg 2014. január 21-én. A letűnt polgári kultúra feltárása, bemutatása a közösségi önvédelem egyik legfontosabb eszköze, s ha elhagyjuk a kultúránkat, tárgyainkat és hagyományainkat, magunkra maradunk. Ezért fontos kapcsolatot tartani az emberi érintkezés polgári tradícióival – hangsúlyozta ünnepi beszédében Halász János.

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2013 júniusában nyitotta meg kereskedelem-történeti állandó kiállításának első részét, amelyben a pesti vásárok, a szakoktatás története, az első szakboltok, fűszer- és csemegeüzletek, valamint egy múlt század eleji utcarészlet elevenedik meg korabeli reklámtáblákkal, hirdetőoszlopokkal és az első pesti fényreklámmal.

 

A kiállítás most nyíló, második részében további szakboltokat láthatunk: az egykori Ősz (ma Szentkirályi) utcában nyílt Stühmer csokoládébolt, egy papír-írószer üzlet, illetve egy vaskereskedés kellékeit. Bepillanthatunk az áruházak színes világába is a Goldberger fivérek által alapított, 1898-ban nyílt Párisi Nagy Áruházon, az 1925-ben bejegyzett, Rákóczi úti Magyar Divatcsarnokon és a Corvin Áruházon keresztül, amely 1926-ban nyitotta meg kapuit. Megtudhatjuk, milyen volt a Magyar Gazdaszövetség égisze alatt 1898-ban született Hangya Szövetkezet, amely fontos szerepet játszott a magyar kereskedelem történetében. A tárlat a szocialista kereskedelem bemutatásával zárul, KÖZÉRT üzlettel, Állami Áruházzal és korabeli kirakatokkal.

 

Az állandó kiállítás mind a tíz termében fontos szerepet kap az interaktivitás, a látogatók pedig akár ki is próbálhatják magukat a kereskedő szerepében.

 

(Kultúráért Felelős Államtitkárság)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek