2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tűzön, vízen, útvesztőn át

A disztópiaregények meglehetősen felkapottak lettek, mióta az Éhezők viadala Fecsegőposzátája belőtte magát az olvasók agyába; s nem is állnak meg a szerzőik egy darab könyvnél. Így van ez az Útvesztő esetében is, amelynél a második részt már kezükbe is veheti a magyar közönség. Nem nehéz kitalálni a roppantul sokat sejtető címből: Tűzpróbában a labirintus után ezúttal ezzel az égetően forró elemmel kell megküzdeniük a szereplőknek – hála James Dashner képzelőerejének.

Sajnálatos, de reményeikkel ellentétben a Tisztásból élve kijutottakra nem mosolyog rá a szerencse – ugyanis az Útvesztő csak a jéghegy csúcsa volt. Bár szabadságukat kiharcolták, cserébe borzasztó és fájdalmas tényekkel kénytelenek szembesülni: a föld gyakorlatilag agyonégetett a napkitörések miatt, az emberek jó része pedig egy vírus áldozatául esett. Azonban az a bizonyos jéghegy ennél még sokkalta nagyobb: ők maguk is megfertőződtek.

Megoldás azért van, mégpedig a nagybetűs Tűzpróba, amelyet ha sikerül kiállniuk, elnyerhetik gyógyulásukat. Ismét kezdetét veszi a túlélésért való küzdelem, ám a tét fokozódik, mert ezúttal az életükért küzdenek (legalábbis, jól megvoltak a Tisztáson, míg el nem kezdtek mocorogni). Mindemellett Teresának is nyoma vész (csakhogy kicsit felborzolódjanak a kedélyek); a csupa fiúból álló csapat pedig bolond lenne el- illetve magára hagyni az egyetlen lányt.

James Dashner érti a dolgát, ami nem más, mint bizonytalanságban tartani a rajongó(vá váló) olvasót, aki mindvégig arra vár, hogy megkapja kérdésére a választ, ami aztán a végén jól elmarad.  Ennek megvan az oka, merthogy a mézesmadzagozás a bestseller-recept egyik összetevője, a valamennyire érdekes (s eddig nem lelőtt) koncepció mellett. A homályos foltok minden bizonnyal a következő kötetben kerülnek tisztázásra (vagy épp ellenkezőleg: a szálak még jobban össze lesznek kuszálva; mindenesetre a hátralevő két részben van még lehetőség alkotni).

Az izgalom fokozása végett kapunk múltidézést is: a főszereplő, Thomasnak végre kezd rémleni a Tisztás előtti élete. Na meg persze az új karakterek sem maradhatnak el. Örvendetes, hogy a meglévők jelleme formálódik (mondjuk ennyi csapás, fordulat mellett nehéz is lenne megmaradni ugyanannak a személyiségnek) – ki-ki előnyére vagy hátrányára, az olvasó szíve joga megítélni.

James Dashner tehát továbbra sem kíméli az olvasót (a szereplőket meg pláne nem), akiknek szintén próbát kell kiállniuk, mégpedig, hogy ne vágják a földhöz vagy a falhoz a könyvet. A szerző fordulatot fordulatra halmoz, mindig okozva valami kis meglepetést, az eseményekben pedig szeret gyorshajtani. A sorozat első részének méltó folytatása a Tűzpróba.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek