2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Tündérharc két fronton

A vámpíros-vérfarkasos sztorik kétségtelenül reneszánszukat élik: a Twilight óta nagy keletjük van, s a szerzők sorra rukkolnak elő saját történeteikkel, melyekben az említett karaktereknek kisebb-nagyobb szerepet szánva. Aprilynne Pike nem kért belőlük – helyettük a tündéreket választotta Wings-sorozatának alapjául. Ennek második részében a Spells – Varázsigékben a főhősnek máris nagy próbát kell kiállnia: mindkét – földi és tündéri – világbeli otthonát veszély fenyegeti.

Laurel, minek után fény derült valódi tündérénére, Avalon helyett a földi életet választotta, ahol továbbra is szüleivel él. Egyrészt, ők a családja, kötődik hozzájuk, másrészt pedig a trollok támadásától akarja őket megvédeni. A nyári szünidőt azonban mégsem ott tölti, és nem is lazsálással: hanem a tündérországban, ősztündéri tudásának bővítésével, pallérozásával. A tündérlánynak azonban továbbra sem egyszerű az élet: a felszínre került tündéridentitását kell elfogadnia (mivelhogy az azzal kapcsolatos emlékeit jótékony homály fedte), és vissza kellene térnie a tündérek országába, miközben képtelen hátat fordítani hajdani életének emberként, na és persze ottani barátjának, Davidnek. Ám mikor Avalonba parancsolják, szembesül a ténnyel, hogy az őrszem tündér, Tamani sem közömbös számára. Kettejük közt vergődik tehát, s muszáj lesz választania kell közülük.

Pedig hamarosan az események olyan fordulatot vesznek, amelyhez képest a szerelmiélet-válsághelyzet csupán a kisebbik gond: ugyanis a földi és tündéri otthonát is nagy veszély fenyegeti. Akkora, hogy mindent tudását és képességét be kell vetnie a megmentésük érdekében. Vajon képes-e egyedül helytállni? S mit kezdjen a harcok során feltűnt, a trollok likvidálására megalakult, hölgy vezette csapattal?

A sorozat második kötete bővebb betekintést ad a tündérek világába: megismerhetjük életüket, szokásaikat, társadalmi (kaszt)rendszerüket is. Ennek megfelelően az első részhez, a Wingshez képest több leírással találkozhatunk, de természetesen akcióban sem szenvedünk hiányt. Így érezhető fejlődés, azonban a logikai bakik nem tűntek el a történetből, illetve a mitológiából.

Laurel (akinek teszetoszasága és szerencsétlenkedése egyeseknél átlépheti a tűréshatárt) ön- és útkeresése, megtestesíti azt, amin mindenki átesik ebben a korban – vagyis a bizonytalanságokkal, az önismeret szükségességével, a világ megértésével és felfedezésével, a tapasztalatlansággal, a döntések meghozatalával és az azokért vállalt felelősséggel. Mindezt jól tükrözi a két fiú közti vívódása, az édesanyjával megváltozott viszonya is.

A Spells – Varázsigék összességében tehát jobban sikerült az első kötetnél. Van benne minden, mi kellhet: konfliktus (több téren is), válságok, szerelmi háromszög, csetepaté, új szereplők. Akik olvasták a Wings-et, azoknak nagy valószínűséggel tetszeni fog a második rész is. Akik pedig unják a rémlényeket, azoknak megfelelő választásnak bizonyulhat Aprilynne Pike sorozata.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…