2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Több száz néző válhatott színésszé egy éjszakára – Színházak éjszakája a Miskolci Nemzeti Színházban!

Több száz néző válhatott színésszé egy éjszakára – Színházak éjszakája a Miskolci Nemzeti Színházban!

Világrekord, nyílt próbák, meglepetés műsor a zenekarral – mozgalmas programmal várta közönségét a miskolci teátrum a Színházak éjszakáján, szombaton. Este nyolc órától egészen éjfélig négyszáz néző leshetett be a kulisszák mögé és ismerkedhetett meg egy darab készülésének különböző fázisaival. Az esemény zárasaként pedig a látogatók maguk is színésszé válhattak és kipróbálhatták, hogyan instruálja egy rendező a készülő jelenetet.


Idén már második alkalommal rendezte meg a Miskolci Nemzeti Színház a Színházak éjszakáját, ahol a készülő előadásokba pillanthattak be a nézők. A színház művészeti tanácsának öt tagja öt különböző előadást próbált, a közönség belenézhetett a Miskolci Balett produkciójába is, a zenekar pedig meglepetés produkcióval várta a látogatókat.
A Nagyszínházban Keszég László, az idei évad kiemelt bemutatója, Az ember tragédiája rendezője mesélt az előadás koncepciójáról, a tervezett díszletről és a darabban rejlő kihívásokról. A II. szín próbája során azt is megfigyelhette a közönség, hogyan válnak élővé, érthetővé a sokszor nehéz, komoly filozófiai gondolatokat tartalmazó versek a színészek játékának köszönhetően.
A Csarnokban a premierhez legközelebb álló előadás, a Viktória próbált. Béres Attila rendező játékra hívta a nézőket, hogy bebizonyítsa, bár Ábrahám Pál neve sokaknak ismeretlenül csenghet, az operettben felcsendülő dalokat szinte mindenki hallotta már. A darab egyes részleteit megmutatva kiderült, hogy az operett táncoskomikus és szubrett szerepkörében nem csupán ének- és tánctudásra van szükség, hiszen sokszor akrobatikus elemek is szerepelnek ezekben a jelenetekben, ami újabb kihívás elé állítja a színészeket.
A Miskolci Balett is bemutatóra készül. Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője állítja színpadra az Anna Kareninát októberben. A balett-teremben a táncosok az előadás egyik kulcsjelenetét finomították. A próbán kiderült, mennyi apró, precíz gesztus, mozdulat kell ahhoz, hogy valóban kifejező legyen a tánc nyelve.
Gyerekdarab is van a repertoáron, a sokak által kedvelt Csipike, az óriástörpe történetéből készít zenés mesejátékot Szabó Máté rendező. Az előadás zenéjét Nagy Nándor írja, az egyik elkészült dalt pedig meg is hallgathatta a közönség az Énekkari próbateremben.
A Kamaraszínházban a Kivilágos Kivirradtig próbájába leshettek be a nézők. Rusznyák Gábor rendező arról mesélt, milyen kihívásokat rejt egy regényből színdarabot készíteni, Móricz Zsigmond színes, kifejező leírásai hogyan elevenednek meg a színpadon. A jelenetek megmutatták, mennyi mindent árulhat el egy-egy hangsúly, mozdulat, gesztus.
Szőcs Artur egy görög tragédiát, Euripidész Bakkhánsnők című drámáját dolgozza fel a Játékszínben, mai színházi nyelven újragondolva. Az erdőben önfeledten, vadul táncoló bakkhánsnők megjelenítésére az őket alakító színésznők elsajátították a komoly akrobatikai elemeket is tartalmazó rúdtáncot, amiből bemutatót is tartottak a nyílt próbán. Castingot is rendeztek, hiszen Dionüszosz a darab végén teknős alakjában jelenik meg, így a nézőket arra kérték, válasszák ki a hat jelen lévő teknősbéka közül azt, amelyik a legjobb volt a színpadon.
A Miskolci Nemzeti Színház zenekara népszerű zeneművekkel és meglepetés darabbal is készült, különleges helyen: a festőtárban. A fantasztikus akusztikájú, rendhagyó térben élvezhette a közönség többek között Johann Strauss Mennydörgés és villámlás polkáját vagy a Parasztbecsület nyitányát. Meglepetésként pedig a Viktória operett legismertebb slágerét, a Honvéd bandát játszották el, közös éneklésre hívva a látogatókat.
Éjfél előtt megtelt a résztvevőkkel a Nagyszínház. Több mint 400 ember lépett egyszerre színpadra a legtöbb statisztával elkészült színházi jelenet világrekordjában. Keszég László rendező instrukcióit követve forradalmárokká váltak a nézők Az ember tragédiája Párizsi színben. A színészek valóban úgy érezhették magukat, mintha az akkori lázongó tömeg vette volna körül őket. A rendező pedig – akárcsak egy valódi próbán – többször újrajátszatta a jeleneteket, amíg megelégedéssel nem töltötte el a végeredmény.
Mozgalmas, élménydús programokat kínált a színházak éjszakáján a Miskolci Nemzeti Színház. A már hagyománnyá vált program jövőre újra várja a kulisszák mögötti világra kíváncsi nézőket.

Fotó: Gálos Mihály Samu. Videó: Hajdufi Péter.

https://www.youtube.com/watch?v=G-En4znu8NQ&feature=youtu.be

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek