2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Több mint 100 év a Bükk igézetében

Ormok, lombok, tisztások címmel jelent meg Kühne Katalin legújabb kötete, aminek különlegessége, hogy jó része 60 vagy éppen 110 évvel ezelőtti túraleírás. A természetjáró emberek gyakorlatias, ugyanakkor lírai megnyilatkozása. A könyvbemutatót szeptember 23-án, pénteken délután fél 5-től tartják a Bükk lábánál, a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban.


Kühne Katalin ennek a kötetnek szerkesztője, az csak részben fakadt a saját tollából – mégis teljesen az övé. Ez pontosan kiderül abból a bevezetőből, amiben bemutatja természetjáró családját. Elsőként is nagyapját, Kühne Andort, és édesapját, Kühne Lászlót, akik ismert bükki természetjárók voltak, és akiknek turistanaplói olvashatók ebben a kötetben. És turistaként állnak előttünk a nagymama testvérétől, Kaffka Margittól az erdőmérnök férjen és unokanagybácsin át egészen a szerzővel erdőt járó unokáig a család tagjai.
Kühne Andor a Borsodi Bükk Egylet egyik alapítója volt, személye megkerülhetetlen, ha a bükki turistamozgalomról beszélünk. A Bükkben nevét viseli a Lusta-völgy–Jávorkút közötti turistaút és ennek közelében egy barlang, Miskolc belvárosban pedig az Avason, a református templom alatt várja a sétában megfáradtak a kőből faragott Kühne-pad. Az ő 1898–1901 közötti túranaplói adják a kötet egy részét. A krónikás nemcsak azt rögzítette, hová mentek, de szép természetleíró sorokkal azt is, mit láttak, és elmeséli természetesen a kalandokat is.
Fia, Kühne László szintén vérbeli turista volt – megalapítója és első vezetője a Miskolci Pedagógus Természetjáró Szakosztálynak. Elsősorban ez az időszak, az 1950-es évek köszön vissza a most megjelent kötetben, de olvashatunk az 1970-es évekből származó turistakrónikát is.
Kühne Katalin: Ormok, lombok, tisztások című kötetének pénteki könyvbemutatóján Csáti-Ersók Károly és Kocsisné Heiler Éva működik közre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…