2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Tízéves a „Madách Színház Fantomja”

Az Operaház Fantomja bemutatójának tizedik évfordulójára különleges előadással készül a Madách Színház: május 30-án a jubileum alkalmából színpadra lépnek mindazok, akik eddig szerepeltek a musicalben, sőt, olyan vendégművészeket is láthatunk az Erzsébet körúti teátrum deszkáin, akik egyébként távolabb állnak a színház és a musicalek világától – de mint láthatjuk, Webber legendás műve az operától a könnyűzenén át akár a képzőművészetig, az alkotói világot is összekötheti.

A Magyar Állami Operaházban tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója felidézte: a Madách Színház 2003. május 30-án mutatta be Andrew Lloyd Webber musicaljét. Mint mondta, a jubileumi esten valamennyi szereposztás színre lép, a művészek stafétaként „kézről kézre” adják a szerepeket. Az előadás végén vendégművészek lépnek fel: Horgas Eszter fuvolaművész és Szabó Ádám tangóharmonikás is előadja saját változatában a musical egy-egy dalát. Emellett duettet énekel a bemutató szereposztásának egyik Fantomja és Christine-je, Miller Zoltán és Király Linda.

Az Operaház Fantomja 1986-os londoni ősbemutatóját közönségsiker követte, a Gaston Leroux azonos című regénye alapján született mű mára a világ legtöbbet játszott musicalje lett. Az ősbemutató után 17 évvel a musical színre vitelének jogát a Madách Színház csapata nyerte el, Szirtes Tamás rendező vezetésével mutathatták be a darabot – a világon először saját felfogásban, vagyis non-replika változatban Seregi László koreográfiájával. A musicalnek a Madách Színházban csaknem 700 előadása volt, több mint félmillióan látták eddig, emellett a 2007-es turnén a darab koncertváltozatát 13 vidéki város közönsége ismerhette meg.

Szirtes Tamás az MTI-nek felidézte: már az 1990-es évek elején foglalkoztatta a musical bemutatásának gondolata, ekkor egy pillanatra felmerült benne, hogy a darabnak igazán méltó helyszínt az Operaház adhatna. Erre akkor nem volt fogadókészség a vezetőség részéről, ám szerdán – ha csupán a nézőtéren is – felcsendülhettek az Operaházban ezek a dallamok. Az eseményen a Fantom három megformálója – Sasvári Sándor, Csengeri Attila és Posta Victor – Az éj zenéje című számot adta elő.

Szirtes Tamás elmondta: a színház történetében rendkívüli előadás Az operaház fantomja. Nagy hatással volt a színház további működésére, a 2003-as bemutató a Madách Színházat új pályára állította. Az igazgató szólt arról is, hogy az előadást koncert formában mutatják be az idén a Szegedi Szabadtéri Játékokon: július 13-án láthatja Az Operaház Fantomját a közönség a főszerepekben Sasvári Sándorral, Fonyó Barbarával és Bot Gáborral.

A Madách Színház az évforduló alkalmából a közönséget játékra is hívja, amelynek részleteiről már korábbi cikkünkben is beszámoltunk – és amely révén hétszer két szerencsés jegyet nyerhet a jubileumi ünnepi előadásra (a megvásárolható belépők már elfogytak, de a széria többi előadására még kaphatóak jegyek).

Boldog születésnapot, Fantom!

MTI
Fotó: Madách Színház

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …