2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tiszatarjáni sikeres projekt

PÉLDAÉRTÉKŰ, JELENT ÉS JÖVŐT FORMÁLÓ A TISZATARJÁNI KÖZÖSSÉGI HÁZ ELMÚLT ÉVI MUNKÁJA

A tiszatarjáni közösségi ház 2014-ben végzett munkájáról tartott sajtótájékoztatót Lakatos Andrea, a közösségi ház vezetője 2015. január 28-án. A közösségi ház projekt megvalósítása része a „Legyen jobb a gyermekeknek” a Mezőcsáti Kistérségben elnevezésű pályázat megvalósításának.

Lakatos Andrea Tiszatarján bemutatásával kezdte a sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy a Mezőcsáttól 10 kilométerre található településen több mint 1400-an élnek, a munkaképes korú lakosság 17 százaléka állásnélküli. Ez a hátrányos helyzet meghatározza a község életét.

A közösségi ház vezetője részletesen beszámolt a 2013-novemberében átadott intézmény munkájáról. Kiemelte, hogy a gyönyörűen felújított épület szolgáltatásai 2014 januárjában már elérhetőek és igénybe vehetőek voltak, és megkezdődtek a napi klub és szabadidős tevékenységek is. A szolgáltatások igen széleskörűek, tartalmazzák egyebek mellett az adminisztrációs segítségnyújtást, a tisztálkodási-, mosási és főzési lehetőséget internet és számítógép használatot is. Mindezek mellett helyszínt biztosítanak más projekteknek, például képzések lebonyolítására, családgondozó és gyermekjóléti szolgálat fogadó óráinak megtartására. A szolgáltatási kört a tiszatarjániak igényei alapján állították össze, és alkalmazkodtak az időjáráshoz is.

A tájékoztatón elhangzott, hogy közösségi programoknak is helyszínt biztosít a ház. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ezek a rendezvények sikert arattak, és működőképesek a jövőben is.
Lakatos Andrea hangsúlyozta: fontosnak tartják az itt élők érzelmi alapú kötődésének megerősítését szülőfalujukhoz.

A Közösségi Ház vezetője úgy fogalmazott: „A kézműves foglalkozások alkalmával mindig erősítjük és hangsúlyozzuk az újrahasznosítás jegyében készített tárgyak fontosságát. A környezettudatosságra való nevelés az egyik hitvallásunk.”
Ennek jegyében építettek az olyan helyi szakemberekre, akik autodidakta módon tanultak érdekes, hasznos módszereket, és ezt a tudásukat átadhatják másoknak. Így alakult meg a gyöngyfűző klub, amelyet Bartha Vincéné nyugdíjas tanárnő tartott: bonyolult technikákkal készült karkötők, nyakláncok vagy akár állatfigurák kerültek ki a résztvevők kezéből a tanácsai alapján. A kosárfonó-klubot Kardos Gézáné tartotta, aki újrahasznosította az újságlapokat és ezekből készültek el a gyönyörű kosarak. Ha bevásárlásra nem is, de tárolásra és dísztárgynak tökéletes darabok.

Lakatos Andrea kiemelte: Fontosnak tartják, hogy a helyiek – főleg a gyerekek – megismerjék a szülőfalujukat. A mai digitális világban ugyanis könnyen átsiklanak az otthonuk szépségei és értékei felett. A közösség ház vezetője és segítői büszkék arra, hogy számos túrát és szabadtéri versenyt szerveztek, amelyek szép emlékké válnak a résztvevők számákra.
Komoly eredmény – mint elhangzott –, hogy az éves munka során olyan bizalom alakult ki, amelynek köszönhetően bátran fordulnak segítségért és tanácsért a program résztvevői a Közösségi Házban tevékenykedőkhöz. Közösségek alakultak ki, amelyek bátran kezdeményeznek programokat.
„Ezzel mi vagyunk csak igazán elégedettek, mivel a Közösségi Ház az itt élőké” – mondta Lakatos Andrea.

A projekt fő adatai:
A projekt címe: Legyen jobb a gyermekeknek a Mezőcsáti kistérségben
A projekt azonosítószáma: TÁMOP 5.2.3-A-11/1-2011-0001
Támogatás intenzitása:  100%
Támogatás összege: 553.228.771.-Ft.
Megvalósítási időszak: 2012.07.01.-2015.06.30.

„Legyen jobb a gyermekeknek” a Mezőcsáti Kistérségben elnevezésű pályázat megvalósítása 2012. július 1-én kezdődött. A projekt elsődleges célcsoportja a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos családok, illetve a kistérség teljes lakossága. Mezőcsáti kistérség kilenc településén alig 15 ezren élnek. A népesség mintegy ötöde roma. A népesség 22 százaléka 18 éven aluli, ez mintegy 3300 gyereket jelent. A kormány kiemelt figyelmet fordít a projekt támogatására, a hátrányos helyzetű térségekben élők felzárkóztatására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek