2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Tekerjünk – hegynek fel!

Bár az Armstrong-ügy miatt a kerékpársport történetének legnagyobb pofonját szenvedte el idén, ez nem szabad, hogy kihatással legyen. A kerékpár nem csak egy doppinggal fertőzött élsport, de a világ egyik legnépszerűbb tömegsportja is, melyet nap mint nap ezrek űznek hazánkban, és milliók a nagyvilágban – kikapcsolódásra pedig ennek a legnépszerűbb válfaja a hegyikerékpározás.

A sportág eredete az 1960-as évek elejére tehető, ekkor kezdetleges bicikliket próbáltak átalakítani, hogy bírják a nagyobb igénybevételt. Az 1970-es, ’80-as években a hagyományos kerékpárokat gyártó cégek felismerték a kínálkozó üzleti lehetőséget, és mountain bike-ok gyártásába kezdtek. Ezek a szélesebb vázú, erősebb kerekű bringák már alkalmassá váltak extrémebb terepek meghódítására is, és hamar nagyon népszerűvé váltak. A nyolcvanas évektől kezdve napjainkig egyre többen hódolnak a kerekezés szenvedélyének, és sokféle változatát fejlesztettek ki, és a hegyen való tekerés az egyik legnépszerűbb sportággá nőtte ki magát.

Nekik jelenthet útikalauzt a Geographia Kiadó gondozásában most megjelent Hegynek fel című kötet, mely Nyugat-Európa – elsősorban a Pireneusok és az Alpok – legismertebb „kaptatóit” veszi górcső alá. Az utak között megtalálni a Tour de France ikonjait – Alpe d’Huez, Col du Galibier, Mont Ventoux, Col d’Izoard, Col du Tourmalet –, de szerepel a Passodello Stelvio, a Passo Fedaia, a Le Tre Cime di Lavaredo és a Giro d’Italia többi, áhítat övezte csúcsa is. Az itáliai és gall emelkedők mellett megtalálható az albumban továbbá a félelmetes Alto de l’Angliru Spanyolországból, az osztrák Großglockner, és további negyven hegy, amelyek kivívták helyüket a kerékpározás legendáriumában.

Az egyes útvonalakat látványos fényképekkel, térképekkel, részletes profil-grafikonokkal és hasznos gyakorlati tanácsokkal bemutató oldalakon Daniel Friebe lebilincselő írásából megtudhatjuk azt is, hogy a kaptatók miért szerepelhetnek ezen a különleges listán. Emellett megismerkedhetünk a csodálatos helyszínekkel, a kerékpározás nagy alakjainak hősi cselekedeteivel, és sokat megtudhatnunk a csúcsra éréshez szükséges erőfeszítésről, illetve a siker felett érzett örömről is.

A kerékpársport pillanatainak megörökítésére szakosodott fényképész, Pete Goding külön e célból készült több mint 250 fotójának köszönhetően az érdeklődő egyedülálló és valóban megkapó útikalauzt tart a kezében Európa legnagyobb hegységeinek nagyszerű kaptatóiról.

Épp úgy, ahogy egy rövidítés nem helyettesít egy igazi könyvet, egy album sem pótolhatja azt az élményt, amit az jelent, ha végigtekerünk a bemutatott útvonalakon. Kiegészíteni azonban ki tudja – és ráadásul unalmas kora-tavaszi estéken kellemes lehet megtervezni a nyári aktív kikapcsolódásra vonatkozó álmainkat.

Forrás: Hegynek fel! – Pete Goding fotója

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek