2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Egyszer lent, egyszer fent

Az ír származású Sheila O’Flanagan nem szokványos író a szakmában, ugyanis nem célirányosan erre a pályára készült (bár körülötte mindenki fogadni mert volna, hogy a jövőben irodalommal fog foglalkozni, merthogy gyerekként kedvenc időtöltései közé a történetmesélés és az olvasás tartozott). Szépen ívelő pénzügyi karrierje közben kitartott hobbija mellett: sorra írta a könyveket, eljutott az első kiadói ajánlatáig, majd több mint egy évtized múlva, 2011-ben elnyerte hazájában az év legjobb fikciójáért járó díjat. Ebből is látszik, hogy a tehetség mellett azért jókora elkötelezettség is szükségeltetik a sikerhez.

De lássuk is a legújabb magyarul megjelent regényét, a Tarts ki mellettemet. A történet szerint találkozik egy tizenkilenc éves, felszolgálóként dolgozó egyszerű fiatal nő, Dominique Brady, és egy sikeres üzletember, Brendan Delahaye… Majd össze is házasodnak… Ráadásul hamarosan egy expresszvonat sebességével érkezik a gyerek is. Mindez sajnos – ahogyan az lenni szokott – elegendő környezetük rosszallásának, illetve lemondó pillantásainak kiváltásához. Ám a többiek véleményére a pár rácáfol: húsz év után még mindig boldog házasságban élnek, Kelly lányukkal. Mi több, a helyi sajtóban bérelt helyük van a címlapon mesébe illő életük végett: a feleség karitatív tevékenysége, valamint a férj dübörgő üzleti sikerei állandó „hot topic”-nak számítanak.

Éppen ezért egyenesen egy hatalmas pofonnal ér fel Brendan hirtelen történő, „derült égből villámcsapás”-szerű eltűnése, lelépése. Dominique óvatosan felépített élete egy csapásra kártyavárként dől össze, de kénytelen összeszednie magát és egyedül megállnia a helyét – s életében először: a kezébe veheti az irányítást.

Dominique és Brendan kapcsolatát az írónő lépésről lépésre bontja ki a kezdetektől – így akik nem kedvelik az „in medias res”-jellegű történetvezetést, azoknak valószínűleg ínyére lesz a Tarts ki mellettem! Ezáltal egyébként jobban megismerhetők a szereplők személyisége, indíttatásai is; mellesleg mi magunk is mélyebben megérthetjük őket, könnyebben átérezhetjük helyzetüket. Ami az igazat megvallva, nem is olyan nehéz, mert a szereplőket foglalkoztató kérdések, problémák eléggé ismerősek lehetnek sokunk számára – félelmek, kompromisszumok, döntéshozatalok, jellemformálódás, önismeret-, keresés- és értékelés, jövőbeli tervek és elképzelések, felelősség, kitartás, tolerancia, függetlenség, külső megfelelés és elvárások: mind-mind életünk velejárói.

Sheila O’Flanagan műveinek közös vonása, hogy egy hármas cél vezérli mindig: jó történetet írni, hihető karaktereket felépíteni, akik élethelyzetébe az olvasók bele tudnak helyezkedni, illetve azonosulni tudnak velük, valamint arra is törekszik, hogy összességében az éppen aktuális könyve túlszárnyalja az előzőt. Saját bevallása szerint pedig konkrét célközönsége nincsen – hozzá hasonló beállítottságú és mentalitású embereknek ír, akik számára kikapcsolódási módot szeretne nyújtani a mindennapok mókuskerekéből.

A szerző mindezen törekvései jól tükröződnek a Tarts ki mellettem!-ben. A történet cseppet sem rugaszkodott el a valóságtól, szereplői hétköznapiak, hihetőek, akik nem utolsó sorban jól, részletesen felépített jellemmel bírnak. Emellett megható, romantikus és humoros is, akárcsak maga az élet – még ha olykor azért elég komoly, kemény tud lenni. Az esetleges előzetes feltételezésekkel szemben, a Tarts ki mellettem! kliséktől mentes, a karakterek nem sekélyesek, nem tartalmaz sziruposan csöpögő romantikát, a vicc sem erőltetett, és a befejezés pedig realisztikus. Mindenképpen üdítő élmény elmerülni egy regényben, amelyet olyan, mintha maga az élet írta volna. Olvasása minden bizonnyal (élet)erővel tölt fel.

Bártfai Eszter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…