2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tartalom és forma egysége a Kastélyszigeten

Utoljára a ’90-es években jártam ilyen alapossággal végig a hányatott sorsú edelényi L’Hullier-Coburg kastélyt, mint ma. Akkor vérző szívvel néztem a pusztulásnak indult csodálatos épületet, most melegedő szívvel jártam körbe a parkot, a kertet, a fő- és melléképületeket.

Egy nagyon igényesen, szépen felújított barokk kastélyt talál ma a látogató, ha betér a kastélyszigetre. 2012-től több mint 3,5 milliárd forintot költöttek arra, hogy ez a páratlan kincs a régi fényében álljon, de korszerű tartalommal töltődjön meg. Restaurálták hazánk legnagyobb összefüggő XVIII.századi rokokó falikép együttesét is, s korszerű látogatóközpont, elegendő parkoló, csodálatos 5,1 hektáros park várja a látogatókat. Bay Judit intézményvezetőtől, azt is megtudtuk, hogy a park, a kert egykor is mintaadó volt, s ezt a funkcióját szeretnék újjáteremteni.

Igazi meglepetés volt az is, hogy a közelmúltban elhunyt, egyik legnagyobb magángyűjtő Barna György gyűjtőmunkájának egy része visszaköszönt. Fantasztikus a jobb szárnyban elhelyezett térképgyűjtemény, amely a XVI-XIX. századi, négy évszázadot átfogó, magyar vonatkozású térképeket sorakoztatja föl. Az egyik melléképületben, amely egykor gazdasági célokat szolgált, helyet kapott a „ Népszuper” című retro kiállítás. A kiállítás megidézi az 1945-től 1968-ig tartó időszak jellegzetességeit. Láthatjuk itt a régi Duna, Kékes, Tisza televíziókat, az egykori Szerencsi Csokoládégyár finomságait, Lenin összes műveit, hétköznapi háztartási eszközöket. A másik melléképületben egy hangulatos kávézó várja a pihenni szándékozókat.

A termek egy része még üres. Azt ígérte L. Simon László államtitkár a mai megnyitón, hogy az örökségvédelmi hivatal által fenntartott múzeumokban található raktározott tárgyakból, – amelyet nem tudnak helyszűke miatt kiállítani – ide is jut majd, méltó helyet kaphatnának. A turizmus, amely biztosíthatja a fenntarthatóságát majd ennek a beruházásnak is, ma már nagyon sok kínálatból válogathat, így ahhoz, hogy ide rendszeresen eljöjjön, jó utak, vonzó kiállítások, s izgalmas programok kellenek.

Czikora Ágnes szerkesztő bemutatta, a kastelysziget.hu című interaktív weblapot, amely méltó a látványhoz, és a történelmi áttekintés mellett, betekintést ad a jelenlegi tartalomba is.

OBE-OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek