2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tárgyiasult gondolatok 2., könyvbemutató a Megyeházán

Tárgyiasult gondolatok 2., könyvbemutató a Megyeházán

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat kiadásában jelent meg Kégl Ildikó: Tárgyiasult gondolatok 2. – Értékek Borsodból, Abaújból és Zemplénből című kötet. A könyvet pénteken délután mutatták be a Megyeházán.

„Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel a kötettel gazdagítjuk a magyar kultúrát” – jelentette ki Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke. Az alkalmat megragadva bejelentette, hogy rövidesen megjelenik a megyekönyv átdolgozott, frissített kiadása is.

Vissza térve a Tárgyiasult gondolatok 2.-re a közgyűlés elnöke felidézte, hogy közel két éve jelent meg az első kötet, de szerencsére olyan sok értékes, alkotó ember él megyénkben, hogy nem fértek el egy könyvben, s ezért született meg a folytatás igénye. A gondolatot tett követte, s mára eljutottunk odáig, hogy elkészült a könyv. A kötetben tallózva  kiemelte, hogy Szabó Györgytől, a bükki füvesembertől Kóra Judit ötvösig szerepelnek jól ismert, s elismert emberek, akiket összeköt, hogy valamennyien nagyszerű alkotók. Természetesen a szerző míves munkája is kellett, hogy megszülessen a kötet.

„A mű elkészült, olvassák olyan szeretettel amilyennel az író és a közreműködők készítették” – ajánlotta a vendégek figyelmébe a könyvet Török Dezső.

Ezt követően Kégl Ildió szólt a kötetben szereplő riportok készítésének rejtelmeiről, az alkotókkal folytatott beszélgetetéseket, látogatásokat érzelmekben gazdagon idézte fel. Kiemelte, hogy a talmi bulvár helyett az időtálló értékek keresésére koncentrált. Csupa olyan személy került be a könyvbe, akik különlegesek a maguk terén, egyben jelképezik, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes „prémium termékek” sokaságát előállítani. A merítést bővítve a Tárgyiasult gondolatok 2.-be előadóművészek is bekerültek, mint például a perkupai származású Szegedi Csaba operaénekes, aki a neve hallatán belépett a díszterembe és előadott egy dalt.

Ezt követően folytatódott a kötet bemutatása, s minden riportalanyról volt néhány kedves szava, kellemes emléke. A szerzői ajánlás után ugyancsak a könyv egyik szereplője, a sályi Kiss Kata énekelt.

Horváth Imre, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának munkatársa emlékeztetett arra, hogy az 1945-öt követő fél évszázad nem arról szólt, hogy büszke magyarok lehetnénk itthon, hanem a negatív gondolatok domináltak. A rendszerváltást követően, a 2000-res évek elején elindult hungarikum mozgalom viszont azt célozta meg, hogy merjünk büszkék lenni értékeinkre, nézzünk szét környezetünkben. Az ősi értékekből a XXI. század embere is építkezzen. A Tárgyiasult gondolatok 2. is ezt a célt szolgálja. Gratulált az elkészült műhöz.

A bemutatót követően a rögtönzött mini kiállítás keretében képet kaphattak az alkotók munkájából, illetve a könyvvel – amely nem kerül kereskedelmi forgalomba, reprezentatív célokat szolgál – is megismerkedhettek.
Vissza

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek