2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Tapintható tárlat – könyvkóstoló – bormustra

Érintés címmel Romanek Inka Art- és Cserhát nívódíjas festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás november 9-én, szerdán délután 3 órakor a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban. Az Észak-magyarországi Látássérült Rehabilitációs Központ támogatásával szervezett tárlaton olyan képeket láthat és érinthet meg a közönség, melyek elsősorban azért készültek, hogy az alig-alig vagy egyáltalán nem látók is letapogathassák, érzékelhessék a világ csodáit.

Romanek Inka nem készült művészi pályára, 38 éves koráig eszébe sem jutott volna, hogy egyszer festeni fog, de miután kislánya, Adél megszületett, és az inkubátorban oxigén-túladagolás miatt megvakult, egyre inkább foglalkoztatta: miként tudná megmutatni, érzékelhetővé tenni számára mindazt, amit nem láthat. A cseperedő gyermek érdeklődése arra buzdította, hogy megfelelő festékek felhasználásával lefesse, megmutassa neki a madár szárnyalását, a folyó sodrását, vihar pusztítását, a szél játékát, a ló sörényének… A miskolci kiállításmegnyitón verset mond az alkotó lánya, a ma már egyetemista Taskovics Adél is.

A rendezvény háziasszonya Kedvesné Oroszi Piroska könyvtáros, aki más napokon délutánonként segítőjével, Henna nevű vakvezető kutyájával a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban I. emeletén várja az olvasókat – a gyengén vagy egyáltalán nem látókat is, hogy segítsen nekik megtalálni a megfelelő kiadványt: hangoskönyvet, nyelvleckét, zenei felvételt.

Nemcsak az új bort, de egy borral kapcsolatos új könyvet is megismerhetnek az érdeklődők Márton-nap vigíliáján, november 10-én, csütörtökön délután 5 órától Hajdu Imre Találkozzunk Csáter apónál! című kötetének bemutatóján a megyei könyvtárban. Az esten részt vesznek a megyében működő borrendek képviselői is, a könyvből részleteket olvas fel Vida Péter színművész, a bogácsi Szent Márton Borlovagrend tiszteletbeli tagja.

A kötet szerzője, Hajdu Imre a Szent Márton borlovagrend kancellárja dédapja, Hegyi József ragadványneve után adta a Csáter apó nevet annak a borpincének, ahová az olvasókat is invitálja. Miként a valóságban – a bogácsi pince boltíve alatt vagy nyaranként a diófa árnyékában – úgy a kötetben is mesél a bükkaljai borokról, a borkultúra fejlődéséről, a falu múltjáról és a megye további nevezetességeiről.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek