2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Takács István tárlat Mezőkövesden

Újabb ékkővel gazdagodott a matyó örökség. Ünnepélyes keretek között megnyitották a Takács István alkotásaiból nyílt állandó kiállítást Mezőkövesden. A Városi Galériában megrendezett ünnepséget december 14-én bonyolították le.

Takács István festőművész a 20. század egyik kiemelkedő magyar alkotója. Takács István munkásságát dicséri egyebek mellett az Egri Bazilika kupolafreskója, valamint a Szent László templom freskóinak megalkotása. A művész festményei, illetve freskói elsősorban Északkelet- Magyarországon, valamint a fővárosban találhatóak meg.

A tárlat nyitó ünnepségén elsőként dr. Fekete Zoltán méltatta Takács István művészetét. A város első embere kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a művész alkotásait és azt az örökséget, amit a Mezőkövesdre hagyott.

Ezt követően Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára méltatta a festőművészt: elmondta, hogy munkásságát óriási hittel és akarattal végezte, továbbá kiemelte, hogy mély római katolikus vallásossága és matyó származása meghatározta életét és munkásságát egyaránt. Takács István fantasztikus tudása ellenére élete végéig szerény tudott maradni, melyet Tállai Anrás egy idézettel jellemzett. „A siker kívülről érdekesnek látszik. Nekem nem jelent semmit. Nem a sikerre vágyom, hanem igényre van szükségem. Arra, hogy érezzem, a munkámra szüksége van valakinek, hogy megértik, s freskóim prédikációként hatnak, sőt valamivel többek is annál. A szó elszáll, azt a napi gondok elfeledtetik, de én azt szeretném, hogy képeim újra áhítatot váltsanak ki, és az ég felé emeljék, reménységgel töltsék meg az emberek lelkét.”

Takács István lánya, dr. Sebők Ferencné Takács Márta is megosztotta gondolatait a kiállítás megnyitóján, aki kiemelte, hogy a város az ünnepi alkalommal és a kiállítás elhelyezésével méltó emléket állít édesapjának. dr. Sebők Ferencné Takács Márta beszéde végén mindenkinek köszönetet mondott, aki szívügyének tartotta, támogatta, valamint segítséget nyújtott az örökség méltó elhelyezésében.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek szintén méltatta Takács István munkásságát. dr. Ternyák Csaba kiemelte, hogy Egerben is számos alkotás, egyebek mellett az Egri Bazilika kupolája is a festőművészt alkotásai közé tartozik. Az egri érsek örömét fejezte ki azért, hogy Takács István szülőhelyén méltó körülmények között sikerült elhelyezni a csodálatos műveket.

Az ünnepség végén dr. Ternyák Csaba egri érsek, Tállai András, államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester és dr. Sebők Ferencné Takács Márta a nemzeti színű szalag átvágásával adták át hivatalosan a tárlatot a nagyközönség számára. Az ünnepséget a Szent László Kamarakórus előadása színesítette.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…
Megtekinthető kiállítások a Múzeumok Éjszakája időtartama alatt: (17:00-től 02:00-ig) Képtár: • A titkos és a publikus o A múzeum kiállítása Köves…