2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Szerelem bonyodalmakkal és humorral

Milly Johnson, a díjnyertes brit regényíró Őszi románc című könyve, egy könnyed, humorral fűszerezett délutáni olvasmány, melyet minden kikapcsolódást kereső, romantikus történeteket olvasni vágyó nőnek bátran lehet ajánlani. Johnsonnak már tíz könyve bestselleré vált világszerte; az írónő sokszínűségét tükrözi, hogy nem csupán regényeket, hanem novellákat, újságcikkeket és vicceket is ír.

Az Őszi románc története teljesen hétköznapian indul; változások történnek a szereplők életében, párhuzamosan az évszakok változásával: Juliet válása után egy új lakásba költözik, hogy új életet kezdjen, majd albérlőt keres, akit megtalál a szabadúszó újságíró, Flo személyében. Gyorsan barátság szövődik a két nő között, majd Juliet testvére, Guy beleszeret Floba, és Guy barátja pedig Julietbe, ám a két főhősnő szíve már rég két másik férfié. Míg Juliet a vonzó és tehetős főnökéért táplál érzelmeket, Flo egy internetes kapcsolathoz fűz reményeket – ez az alapötlet eléggé klisé-szerűen hangzik, ám szerencsére nem az egész történet ilyen. Mindegyik karakter különböző, eltérő életutakkal és célokkal.

A humoros hangvétel, kétségtelenül meghatározza a regényt. Az olvasók sokszor tanúi lehetnek a szereplők csetlés-botlásának, valamint számos kínos helyzetnek is. Mindegyik karakter életéből ízelítőt ad Johnson, ahelyett, hogy elsősorban egy főszereplőre fókuszálna. Ennek következtében mind a négy karaktert jól megismerhetik az olvasók, és megláthatják, hogy valójában mennyire emberiek: hibákat követnek el, és elhamarkodott véleményt alkotnak másokról, olykor téves meggyőződések alapján.

Aki kezébe veszi ezt a könyvet, valószínűleg tudja, hogy a bonyodalmak ellenére is, a szereplők egyszer csak menthetetlenül a „happy end” felé vezető ösvényre tévednek, melynél nincs visszafordulás. Johnson emellett azonban igyekszik meg is nevettetni olvasóit, és nem vall kudarcot. A humor alkalmazása mellett azonban attól sem riad vissza, hogy történetét a realitás árnyékától megóvja; regénye részéve válik többek között a függőség és a széthulló családok is.

Johnson könyvét nehéz lesz letenni; akinek teszik az Őszi románc, minden bizonnyal szívesen csemegézik majd Johnson széleskörű repertoárjából, hiszen az írónak számos regénye jelent már meg magyarul is. Johnson sokszor merít élettapasztalatából egy-egy könyv megírásához. Könyvei abban különböznek a könnyed hangvételű és nagy népszerűségnek örvendő chick-lit regényektől, hogy a humoron és szerelmen túl, fontos, életszerű problémákkal is foglalkoznak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…