2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Szeptemberben hazánkban is kinyílik A nagy füzet

Hamarosan a magyar mozikba kerül Szász János, Karlovy Varyban díjnyertes, A nagy füzet című filmje. A magyar-német-osztrák-francia koprodukcióban készült, közel egymilliárd forintba került alkotást szeptember 19-től tekinthetjük meg a hazai filmszínházakban. A hírrel párhuzamosan az is eldőlt, hogy hazánk A nagy füzettel száll versenybe a legjobb külföldi filmek Oscar-szobráért.

A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a nagy füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik. A nagy füzet posztmodern háborúellenes dráma, nagyhatású parabola arról, milyen pusztító hatással van a háború a gyermeki pszichére.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) filmje a Kossuth-díjas magyar származású svájci írónő, Agota Kristof közel negyven nyelven megjelent világhírű kultuszregényéből készült, és a Karlovy Vary-ban a Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeként debütált. A nagy füzet (Le Grand Cahier) a fesztiválon elnyerte a Kristály Glóbusz díjat és az Europa Cinemas díját. A Magyar Filmunió közleménye kiemelte, hogy először kapta magyar játékfilm a fődíjat a közép-európai régió legnagyobb és egyetlen A-kategóriás filmszemléjének 1946-ig visszanyúló történetében.  A fesztivál fődíja mellett A nagy füzet elnyerte a közel 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját, az Europa Cinemas Label-t is Karlovy Varyban. A filmet Oscar díjra nevezi a magyar jelölőbizottság.

A főszereplő, a forgatás ideje alatt tizenhárom éves amatőrszínész ikerpár, Gyémánt András és László mellett A nagy füzet illusztris, nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Ádám almái, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel Szász János új filmjében. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth- díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-díjas osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…