2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szendi Gábor – Paleolit táplálkozás kezdőknek

Igazi kezdőként, mindenfajta előítélettől mentesen vehettem kezembe Szendi Gábor legújabb, az életfelfogással csak most ismerkedőknek, a paleolit étrendről szóló könyvét. Az irányzattal korábban nem foglalkoztam, így először elolvasva a címet talán kicsit meg is rettentem attól, hogy milyen étkeket ajánl nekünk a szakértő, ám rövidesen azt vettem észre, hogy meglepően magammal ragadott a paleolit felfogás. Emiatt, bár rendkívül hamar befejeztem a könyvet, sokáig lekötötte még a gondolataimat.

Akik már nem kezdő „paleosok”, azoknak sok újat nem mond e könyv. Inkább a tényleges kezdőknek ad egy összképet, hogy honnan is alakult ki az étrend, milyen pozitív hatásai vannak és miért. Külön pozitívum továbbá, hogy bemutatja a mai rohanó világunk étkezésének negatívumait, többek között a rákkal, az autoimmunnal vagy allergiával kapcsolatban.

Kicsit ijesztő statisztikákat olvashatunk, például arról, hogy az emberiség hány százaléka nem egészséges, illetve mennyi esélyünk van nekünk magunknak is betegnek lenni. Belegondolva ténylegesen sokkolóak azok az adatok, melyek nem is egyszer 50% feletti számokat mutatnak. És bár tény, hogy nehéz gyökeresen változtatni életmódunkon, de az érvek miatt elgondolkozom, hogy én magam is megpróbálok olyan étrendet kialakítani, ami jobban közelíti a természeti népekét.

A rémisztő adatok után különböző ismert és kevésbé ismert összeesküvés elméleteket is megoszt a szerző az olvasónak. Például azzal kapcsolatban, hogy a gyógyszeripar, hogyan befolyásolja a közegészségügyet, az orvosokat és a diabetikusokat, hogy a gyógyszerek felé keresgéljék a megoldást és ne az evolúciós orvoslásban. Végül is a mai világban talán nem is olyan elképzelhetetlen. Ha belegondolunk az egészséges emberben nincs sok haszna a gyógyszeriparnak, hiszen nem használnak rendszeresen drága készítményeket. Talán emiatt nem olyan meglepő, hogy elgondolkodik az ember a felvetésben, hogy valóban reklámoznának-e olyan megoldást, mely segít, sok esetben hosszútávon is, akár meg is előz és mindezt úgy, hogy nem szükséges kemény forint-tízezreket különböző szerekre költeni.

Erős túlzás azt állítani, hogy a könyv megváltotta az életemet, ám úgy gondolom, hogy mindenkinek érdemes elolvasni, még ha kicsit szkeptikus is, mert egy olyan, sokak számára még teljesen ismeretlen alternatív szemléletet mutat be, amit a többi étkezési és fogyókúrás tanács nem. Ráadásul, bár egyáltalán nem ír éhezésről, koplalásról, mégis hatékony fogyókúrás eszköz is lehet.

Stiber Judit

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek